SIPA хапси »Миће« по Добоју и Теслићу

Агенције
SIPA хапси »Миће« по Добоју и Теслићу

Сарајево - Припадници SIPA-е јутрос су на подручју Добоја и Теслића ухапсили осумњичене за ратне злочине почињене 1992. године Андрију Бјелошевића /60/, Милана Савића /62/, Душана Кузмановића /59/, Предрага Маркочевића /57/, Маринка Ђукића /50/ и Мирослава Пијуновића /58/, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ухапшени су и Добривој Ћулибрк /58/, Драган Маријановић /43/, Дарио Славуљица /41/, Саша Гаврановић /48/, Предраг Суботић /42/, Витомир Девић /47/ и Зоран Шљука /57/.

Међу ухапшеним осумњиченим за ратне злочине над жртвама бошњачке и хрватске националности се налазе и некадашњи високи званичници полицијских структура, као и припадници оружане формације "Миће", који су осумњичени за злочине на подручју Теслића и околине.

Ријеч је о предмету категорије два, односно предмету у којем је истрага започета у тужилаштву Хашког трибунала, након чега је предмет уступљен правосуђу БиХ.

Из Тужилаштва наводе да су они осумњичени да су починили ратне злочине и злочине против човјечности на подручју Добоја и Теслића, у којима је убијено најмање 40 жртава, те извршили прогон, присилно пресељење и незаконито заточење више стотина особа, као и пљачкање и разарање имовине жртава бошњачке и хрватске националности на том подручју.

Истрага у овом предмету, односи се на ратне злочине које су починили припадници оружане формације "Миће", а у оквиру којих је извршен присилни прогон бошњачког и хрватског становништва из Теслића и већег броја околних насеља, наводи се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ је саопштило да су ове особе, које су под истрагом, осумњичене да су починиле кривично дјело злочин против човјечности.

Осумњичени ће бити предати тужиоцу који ће их испитати, након чега ће донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора или забране у складу са законом.

Тужилаштво БиХ захваљује Министарству унутрашњих послова Републике Српске на пруженој подршци и асистенцији на терену током реализације активности и истраге, као и припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ на пруженим информацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана