SIPA дошла до доказа о злочинима у Сарајеву, Тужилаштво их скрива

Горан Маунага
SIPA дошла до доказа о злочинима у Сарајеву, Тужилаштво их скрива

Сарајево - Тим Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) за истраживање ратних злочина почињених у Сарајеву од формирања почетком 2013. године прикупио је много доказа у великом броју истрага ратних злочина почињених над сарајевским Србима, али је Тужилаштво БиХ углавном обустављало те истраге.

Открио је то за "Глас Српске" саговорник из SIPA истакавши да је у тој агенцији евидентирано око 250 случајева убистава особа српске националности у Сарајеву.

- SIPA је од Тужилаштва добила велики број наредби за поступање. Тим за за истраживање ратних злочина почињених у Сарајеву у том периоду је доставио више од 100 комплетних извјештаја у вези са злочинима почињеним над Србима. За највећи број тих случајева нисмо добили никакву другу наредбу ни било какав други захтјев као што је допуна или прикупљање чињеница у вези са окончањем поступка - каже наш саговорник и додаје да из Тужилаштва никада није стигао одговор на питања шта је с тим предметима.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да та институција дјелује у складу са Стратегијом за рад на предметима ратних злочина.

- Процесуирамо и предмете који се односе на ратне злочине над жртвама српске националности у Сарајеву. У протеклој години било је оптужница које се односе на злочине на наведеном подручју - тврди Грубешић.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић наглашава да има добру сарадњу са SIPA и Тимом за истраживање ратних злочина почињених у Сарајеву и да је његовим члановима дао све податке које има. Истакао је да је Тужилаштво БиХ обуставило истраге у највећим и најважнијим предметима ратних злочина почињених над Србима у Сарајеву и ексхумације на Казанима, депонији у Бућа потоку и Алипашином пољу.

- Никакву информацију о томе од Тужилаштва не могу да добијем. Тужилаштво предмете ратних злочина почињених над Србима углавном обуставља, наводно због недостатка доказа. Како ће бити доказа ако SIPA не дају да ради свој посао ни да га доведе до краја. Примјер је убиство, нестанак и тражење мог оца Боже Мандића. У том случају је Тужилаштво све обуставило наводећи као разлог недостатак доказа, иако постоје свједоци који су га сахранили - рекао је Мандић.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила упутила је недавно Предсједништву, Савјету министара и Заједничкој комисији за људска права Парламента БиХ иницијативу за формирање нове комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1992. до 1995. године. Предсједник те организације Недељко Митровић каже да су разлози за формирање нове комисије за Сарајево утврђивање истине о судбини убијених и несталих Срба у сарајевским насељима Алипашино поље, Бућа поток, Казани и у многим другим мјестима.

Бивша Комисија за истраживање страдања Срба, Хрвата, Бошњака, Јевреја и осталих за Сарајево, коју је 2006. године формирао Савјет министара БиХ, доживјела је фијаско јер су бошњачки чланови инсистирали на томе да приоритет има утврђивање материјалне штете у односу на људске жртве.

Иницијатива

Недељко Митровић каже да ће ако не буде прихваћена иницијатива за формирање нове комисије за Сарајево, бити очигледно да бошњачки политички врх не жели да буде откривена истина о страдању Срба и онима који су те злочине починили.

- То би представљало још један злочин - каже Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана