СДС заузео ставове СНСД-а

Дарко Момић
СДС заузео ставове СНСД-а

Бањалука - Чланови Главног одбора Српске демократске странке на сједници која је заказана за суботу у Источном Сарајеву размотриће платформу СДС-а за разговоре са другим странкама након општих избора 2018. године, у којој су наведени ставови потпуно идентични онима које заговарају Милорад Додик и СНСД.

У предложеној платформи која је у посједу “Гласа Српске” наводи се да ће “СДС штитити уставну позицију РС, њен територијални интегритет и уставно-правни суверенитет заснован на Дејтонском мировном споразуму”.

- СДС је против било које варијанте промјене Устава БиХ која задире у уставне надлежности РС, те наглашава да је промјена Устава БиХ прихватљива само у дијелу који се односи на имплементацију пресуде Европског суда за људска права у предмету “Сејдић и Финци”. СДС потврђује да је против преноса надлежности и сматра да треба преиспитати сврсисходност свих до сада пренесених надлежности - наводи се у платформи.

Сљедећа ставка у платформи је да СДС сматра неопходним затварање Канцеларије високог представника и других облика међународне управе, те да ће инсистирати на доношењу закона о Уставном суду БиХ, који ће омогућити замјену страних судија домаћим.

- СДС подржава даље кораке БиХ ка пуноправном чланству у Европској унији уз даље јачање РС на том путу. Када су у питању војне интеграције, СДС остаје досљедан ставу да је у највишем интересу РС и српског народа да слиједи ставове Србије - наводи се у платформи.

На крају, СДС сматра да темељне реформе правосудног система и изборног законодавства морају бити приоритетна питања у наредном четворогодишњем периоду.

Политички аналитичар Радомир Нешковић каже да се на основу платформе СДС-а слободно може закључити да нема препрека за сарадњу СДС-а и СНСД-а на нивоу БиХ.

- Не видим ниједан разлог да не сарађују ако су им потпуно идентични ставови, а то би се могло позитивно одразити и на односе тих двију странака на нивоу РС - каже кратко Нешковић.

И када је ријеч о Републици Српској, ставови СДС-а се увелико поклапају са јавно прокламованим ставовима и политикама СНСД-а и осталих странака владајуће коалиције.

- Републици Српској су потребне озбиљне реформе и нова економска и пореска политика која треба за посљедицу да има повећање просјечне плате на 1.000 КМ. Потребна је реформа здравственог и пензионог система, затим реформа социјалног сектора, образовног система и јавне управе, као и реструктурирање јавних предузећа - наводи се у платформи.

Срна и РТРС опозицији

СДС се залаже за потпуну слободу медија, при чему сматра да је ургентно потребно ослободити политичког утицаја Јавни сервис РТРС и Српску новинску агенцију - Срна, и ставити их у функцију објективног и непристрасног информисања свих грађана.

- СДС сматра да треба промијенити управљачку структуру на РТРС-у и у Срни у којој ће већину имати представници опозиције - наводи се у платформи СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана