СДС почиње преговоре с парламентарним странкама

Срна
СДС почиње преговоре с парламентарним странкама

Бањалука - Предсједник СДС-а Младен Босић најавио је данас да ће СДС почети разговоре у вези са формирањем нове скупштинске већине и нове владе Републике Српске са свим парламентарним странкама у Републици Српској, осим са СНСД-ом.

Босић је навео да СДС процјењује да постоји већина парламентарних странака које су се залагале за промјене у Српској, те очекује да отворе разговоре о будућности Српске и да покушају да направе власт којој би приоритет било покретање економије, борба против незапослености и борба против криминала и корупције.

Он је убијеђен да ће се странке одазвати позиву СДС без обзира што су неке од њих учествовале заједно са СНСД у претходном периоду у власти.

Босић је, након сједнице Предсједништва СДС-а, који је разматрао ситуацију у вези са општим изборима у БиХ, додао да ова странка сматра да је позив за промјене у Републици Српској уродио плодом, јер ће у Народној скупштини Српске бити "много више снага из странака које су се залагале за промјене и биле незадовољне досадашњом влашћу и статусом Српске".

Он је изразио очекивање да ће СДС, побједом кандидата Савеза за промјене за српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, са осталим факторима у парламенту БиХ учествовати и у формирању новог Савјета министара БиХ.

Предсједник СДС-а је напоменуо да са СНСД-ом немају намјеру разговарати ни у вези са формирањем власти на нивоу БиХ, јер су већ имали прије двије године такав покушај, али им је та странка, како тврди, "забила нож у леђа".

Коментаришући изборни процес, лидер СДС је рекао да је "невјероватна чињеница да ни након шест дана од избора не знају ко је нови предсједник Републике Српске, нити како ће изгледати Народна скупштина", те да је кривац за то "неорганизована Централна изборна комисија БиХ".

Он је оцијенио да је ток изборног процеса у више случајева био проблематичан, да је СДС припремио жалбе и да очекује одговоре и интервенцију институција.

Кандидат Савеза за промјене за предсједника Српске Огњен Тадић изјавио је да су на изборима грађанима понуђене политика континуитета, коју је представљао СНСД, и политика промјена, коју је представљао Савез за промјене, али и оне политичке партије које су критиковале власт, иако су дјелимично биле дио те власти.

"Састав посланичког сазива у мандату 2014-2018. године је онај који је добио подршку или повјерење на већем или мањем захтјеву да се десе промјене у Српској. То је база легитимитета на којем базирамо наш позив свима, осим СНСД-у, да се приступа формирању владе која би донијела промјене", закључио је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана