SDS nudio Suvari milion maraka da kompromituje predsjednika Srpske

Srna
SDS nudio Suvari milion maraka da kompromituje predsjednika Srpske

Banjaluka - Goran Suvara priznao je da je od SDS-a dobio 100.000 KM za tajno snimanje kontroverznog biznismena Mileta Radišića, kao i da mu je nuđeno milion maraka da kompromituje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javlja Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/.

Suvara tvrdi da je on Radišićev sagovornik u tom audio-materijalu, koji je objavio SDS na svojoj internet stranici, te da je razgovor naručen i sniman prije šest-sedam mjeseci i da je premontiran.

U tom audio-materijalu navodno banjalučki biznismen Mile Radišić iznosi niz optužbi na račun ministra finansija Srpske Zorana Tegeltija.

Suvara je za RTRS naveo da je od SDS-a zauzvrat dobio 50.000 evra, a da mu je ponuđeno milion KM da ubijedi Radišića da iskompromituje predsjednika Srpske Milorada Dodika.

On je priznao da je lice sa potjernice, a da je Republiku Srpsku napustio zbog navodno montiranog procesa, te ispričao da ga je jedan prijatelj povezao sa Nebojšom Vukanovićem, savjetnikom lidera SDS-a Mladena Bosića, a potom dogovorio i zajednički sastanak u Beogradu.

"Ponudio mi je ogromnu svotu novca za tri rečenice glasa Mileta Radišića. Najprije nisam mogao vjerovati da ću dobiti 100.000 KM za tri rečenice", rekao je Suvara.

On je ispričao da je na spornom snimku sa Radišićem komentarisao tekst koji se pojavio na jednom blogu o navodnom "mrkonjićkom klanu"

"On /Radišić/ je rekao - ne razumijem se ni u bankarske poslove, ko je ko, neko mi je rekao, neki bankar, da izgleda mrkonjićki klan želi da kupi neku banku", ispričao je Suvara.

Suvara kaže da mu je nakon toga SMS poruku slao lider SDS-a Mladen Bosić, te da je dogovoren novi sastanak sa Vukanovićem, na kojem mu je isplaćeno 50.000 evra.

On tvrdi da je isti dan dobio novu ponudu - od milion KM, i to od Boje Gašanovića, načelnika opštine Istočni Stari Grad, koji mu je tražio da navede Mileta Radišića, da ga napije ili drogira, da bi izjavio da je Dodik "oprao 15 do 20 miliona KM kroz zgradu Radišića".

Suvara tvrdi da je Mile Radišić u opasnosti i traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva Republike Srpske da mu omoguće da da izjavu o tajnim snimcima i dokazima, koje, kako kaže, ima o onome što rade i pripremaju pojedinci iz SDS-a.

Vukanović u izjavi za RTRS tvrdi da SDS nije tajno snimao Radišića i da, kako kaže, nije bitno kako su došli u posjed snimka.

Na pitanje koliko je koštao taj izazov, Vukanović je ponovio da uopšte nije bitno kako su došli do snimka.

Mile Radišić je ranije demantovao autentičnost audio-materijala koji su objavili pojedini mediji, a u kojem je on, navodno, iznio niz optužbi na račun ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije.

"To što se pojavilo je čista montaža određenih krugova ljudi", rekao je Radišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana