SDS kontrolu nad OBA prepustio Bošnjacima

Željka Domazet
SDS kontrolu nad OBA prepustio Bošnjacima

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić popunio je ovih dana sva mjesta u Obavještajno-bezbjednosno-savjetodavnoj službi kadrom bošnjačke nacionalnosti.

Nadležnost Obavještajno-bezbjednosno-savjetodavne službe je podrška u radu Izvršno-obavještajnog odbora Savjeta ministara koji čine predsjedavajući Savjeta ministara i njegovi zamjenici. Imenovanjem isključivo bošnjačkog kadra u tu službu nastavljeno je ignorisanje službenika ostalih nacionalnosti u bilo kom segmentu koji ima veze sa radom Obaveštajno bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH.

Konkursna procedura za izbor stručnih saradnika za pravno-organizacione i obavještajno-bezbjednosne poslove Obavještajno-bezbjednosno-savjetodavne službe okončana je prošle sedmice. Na konkursima, koje je vodila Agencija za državnu službu BiH, prvoplasirani su bili kandidati bošnjačke nacionalnosti, a i sekretar ove službe je Bošnjak - Enes Bezdrob.

Kako se navodi u zakonskim odredbama, kandidate imenuje predsjedavajući Savjeta ministara uz saglasnost direktora OBA, a na toj poziciji je takođe Bošnjak Osman Mehmedagić. Tako su Zvizdić i Mehmedagić obezbijedili da u svim segmentima podršku u obavještajno-bezbjednosnom radu na nivou BiH u rukama drže Bošnjaci.

Iako je u konkursnoj komisiji sjedila Mira Mihajlović, šefica kabineta zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, nije bilo primjedbi na izbor kandidata niti na minimalnu razliku u bodovima koja otvara sumnju na objektivnost komisije. Šarović, koji je po funkciji i član Izvršno-obavještajnog odbora, nije odgovarao na naše pozive.

Ni ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je takođe zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i član Izvršno-bezbjednosnog odbora, nije odgovarao na pozive dok u njegovom kabinetu kažu nisu ni znali da je raspisan konkurs za Obavještajno-bezbjednosno-savjetodavnu službu, niti imaju nadležnost u toj oblasti.

Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA već duže vrijeme radi na ivici zakona jer je smijenjen njen predsjedavajući Nikola Špirić iz opozicionog SNSD-a, a njegov stranački kolega Sredoje Nović podnio je ostavku zbog kršenja zakona prilikom smjene Špirića. U komisiji je ostao samo kadar stranaka iz RS koje su vlast na nivou BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da se kroz konkursne procedure i prećutnu saglasnost Saveza za promjene, u prvom redu SDS-a, omogućava da OBA-om rukovode i upravljaju isključivo Bošnjaci.

- Očito je da se od OBA pravi monoetnička agencija i zanemaruju kriterijumi prema kojima u institucijama BiH mora da se strogo vodi računa o nacionalnoj izbalansiranosti. Ne bavi se OBA meteorologijom nego jednim izuzetno osjetljivim poslom i zbog toga kod zapošljavanja u ovoj agenciji mora da se vodi računa o nacionalnoj izbalansiranosti - istakao je Košarac.

Dodao je da se na ovaj način još više odobrava paralelizam koji već odavno postoji u radu OBA.

  • Kroz iniciranje smjene predsjedavajućeg Zajedničke komisije, procedure i prećutnu saglasnost dešavanjima tokom konkursne procedure SDS je dopustio da se naplate njihove hipoteke. Ovakav način kadrovanja ni u kom slučaju neće doprinijeti vraćanju povjerenja u OBA koja se otrgla od bilo kakvog nadzora nad njenim radom - rekao je Košarac.

Druga zgrada

Kako saznaje „Glas Srpske“ nekoliko državnih službenika u kabinetu predsjedavajućeg Denisa Zvizdića koji nisu bošnjačke nacionalnosti nedavno su dobili nove kancelarije, ali u drugoj zgradi, te više nisu ni blizu kabineta predsjedavajućeg.

Ipak, nedavno su, kako bi ih držali pod kontrolom, u tu zgradu počelo useljenje Obavještajno-bezbjednosno-savjetodavne službe. Enes Bezdrob se preselio i uskoro će mu se pridružiti nove kolege izabrane na posljednjem konkursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana