СДС контролу над ОБА препустио Бошњацима

Жељка Домазет
СДС контролу над ОБА препустио Бошњацима

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић попунио је ових дана сва мјеста у Обавјештајно-безбједносно-савјетодавној служби кадром бошњачке националности.

Надлежност Обавјештајно-безбједносно-савјетодавне службе је подршка у раду Извршно-обавјештајног одбора Савјета министара који чине предсједавајући Савјета министара и његови замјеници. Именовањем искључиво бошњачког кадра у ту службу настављено је игнорисање службеника осталих националности у било ком сегменту који има везе са радом Обавештајно безбједносном агенцијом (ОБА) БиХ.

Конкурсна процедура за избор стручних сарадника за правно-организационе и обавјештајно-безбједносне послове Обавјештајно-безбједносно-савјетодавне службе окончана је прошле седмице. На конкурсима, које је водила Агенција за државну службу БиХ, првопласирани су били кандидати бошњачке националности, а и секретар ове службе је Бошњак - Енес Бездроб.

Како се наводи у законским одредбама, кандидате именује предсједавајући Савјета министара уз сагласност директора ОБА, а на тој позицији је такође Бошњак Осман Мехмедагић. Тако су Звиздић и Мехмедагић обезбиједили да у свим сегментима подршку у обавјештајно-безбједносном раду на нивоу БиХ у рукама држе Бошњаци.

Иако је у конкурсној комисији сједила Мира Михајловић, шефица кабинета замјеника предсједавајућег Савјета министара и министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића, није било примједби на избор кандидата нити на минималну разлику у бодовима која отвара сумњу на објективност комисије. Шаровић, који је по функцији и члан Извршно-обавјештајног одбора, није одговарао на наше позиве.

Ни министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда, који је такође замјеник предсједавајућег Савјета министара и члан Извршно-безбједносног одбора, није одговарао на позиве док у његовом кабинету кажу нису ни знали да је расписан конкурс за Обавјештајно-безбједносно-савјетодавну службу, нити имају надлежност у тој области.

Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом ОБА већ дуже вријеме ради на ивици закона јер је смијењен њен предсједавајући Никола Шпирић из опозиционог СНСД-а, а његов страначки колега Средоје Новић поднио је оставку због кршења закона приликом смјене Шпирића. У комисији је остао само кадар странака из РС које су власт на нивоу БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да се кроз конкурсне процедуре и прећутну сагласност Савеза за промјене, у првом реду СДС-а, омогућава да ОБА-ом руководе и управљају искључиво Бошњаци.

- Очито је да се од ОБА прави моноетничка агенција и занемарују критеријуми према којима у институцијама БиХ мора да се строго води рачуна о националној избалансираности. Не бави се ОБА метеорологијом него једним изузетно осјетљивим послом и због тога код запошљавања у овој агенцији мора да се води рачуна о националној избалансираности - истакао је Кошарац.

Додао је да се на овај начин још више одобрава паралелизам који већ одавно постоји у раду ОБА.

  • Кроз иницирање смјене предсједавајућег Заједничке комисије, процедуре и прећутну сагласност дешавањима током конкурсне процедуре СДС је допустио да се наплате њихове хипотеке. Овакав начин кадровања ни у ком случају неће допринијети враћању повјерења у ОБА која се отргла од било каквог надзора над њеним радом - рекао је Кошарац.

Друга зграда

Како сазнаје „Глас Српске“ неколико државних службеника у кабинету предсједавајућег Дениса Звиздића који нису бошњачке националности недавно су добили нове канцеларије, али у другој згради, те више нису ни близу кабинета предсједавајућег.

Ипак, недавно су, како би их држали под контролом, у ту зграду почело усељење Обавјештајно-безбједносно-савјетодавне службе. Енес Бездроб се преселио и ускоро ће му се придружити нове колеге изабране на посљедњем конкурсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана