СДС и ПДП нису ништа урадили у Источном Сарајеву

Жељка Домазет
СДС и ПДП нису ништа урадили у Источном Сарајеву

Источно Сарајево - Велике инвестиције на подручју Источног Сарајева отворене су од 2008. године доласком на власт СНСД-а, док за вријеме владавине СДС-а и ПДП-а од 2000. до 2006. године није започет ниједан капитални пројекат, изјавио је у петак начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић.

Представљајући анализу улагања на подручју шест општина које улазе у састав Источног Сарајева, он је истакао да подаци показују драстичну разлику у односу Владе РС према том дијелу Српске.

- Од 2000. до 2006. године власт су предводили СДС и ПДП и у том периоду није било ниједног капиталног пројекта који је Влада РС реализовала у Источном Сарајеву. Од 2008. године до данас траје инвестициони циклус који води СНСД са коалиционим партнерима и у том периоду су делегирани пројекти локалних заједница - рекао је Ћосић.

Он је истакао да су пројекти финансирани путем Инвестиционо-развојне банке или из буџета РС.

- У том периоду у инфраструктурне пројекте у шест градских општина инвестирано је више од 214 милиона марака. У то није уврштена подршка коју су привредни субјекти добијали кроз кредите, нити стамбени кредити - рекао је Ћосић.

Он је прецизирао да су само два велика пројекта у Источној Илиџи, изградња болнице и административног центра Владе, вриједна 80 милиона КМ.

- Од ова два пројекта општина Источна Илиџа, у којој СНСД никада није владао на основу ренте и уређења земљишта, у посљедње двије године је у буџет инкасирала више од милион КМ. Општина Источно Ново Сарајево коју води СНСД у два мандата није имала ове погодности, јер нисмо дијелили партијски општине и грађане - рекао је Ћосић.

На подручју општине Пале је према његовим ријечима од 2008. године уложено 95 милиона, а највећи пројекти били су на Јахорини и изградња тунела Стамболчић, студентских домова и спортске дворане. Он је истакао да је и Соколац добио значајна средства.

- Савез за промјене у протекле три године откако је у Савјету министара БиХ уложио је минорна средства на подручју Источног Сарајева. Колико је новца Мирко Шаровић обезбиједио за своју матичну општину? Оговор је нула - рекао је Ћосић.

Два концепта

Љубиша Ћосић је истакао да се РС свом снагом бори за децентралистички, а лидер СДА Бакир Изетбеговић и његови партнери за централистички концепт.

- За централизам се залажу странке Савеза за промјене, јер све што долази из Бањалуке оспоравају, а оно што добију из Сарајева трпају у своје џепове. Просјечна плата функционера које је делегирао СДС је од 4.000 до 6.000 марака. Њих је 48 у Савјету министара без савјетника и годишње зараде 6,9 милиона марака. Грађани од тога немају ништа, а они купују станове у Источном Сарајеву на туђа имена и виле по Србији - рекао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана