SDS: Odluka Ustavnog suda - udarac odnosima u BiH

Srna
SDS: Odluka Ustavnog suda - udarac odnosima u BiH

Banjaluka - Srpska demokratska stranka /SDS/ smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je proglašen neustavnim 9. januar kao Dan Republike, udarac odnosima u BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani.

Iz SDS-a je ocijenjeno da se ovom odlukom Ustavnog suda BiH destabilizuje BiH i da je ovo loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH, i to zajedno sa bošnjačkim sudijama.

"Umjesto da vidimo kako će narod bolje da živi na sceni imamo borbu ko će kome zabiti nož u leđa", navodi se u saopštenju iz SDS-a i ističe da, nakon ovakve odluke Ustavnog suda BiH, sigurno nikome neće biti bolje.

SDS smatra da bi bilo dobro za sve u BiH da se, kako navode, u najmanju ruku hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je danas zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske i utvrdio da član 3b) ovog zakona nije u skladu sa Ustavom BiH.Osporeni član odnosi se Dan Republike - 9. januar.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana