СДС: Одлука Уставног суда - ударац односима у БиХ

Срна
СДС: Одлука Уставног суда - ударац односима у БиХ

Бањалука - Српска демократска странка /СДС/ сматра да је одлука Уставног суда БиХ, којом је проглашен неуставним 9. јануар као Дан Републике, ударац односима у БиХ и наставак политике забадања прста у око другој страни.

Из СДС-а је оцијењено да се овом одлуком Уставног суда БиХ дестабилизује БиХ и да је ово лоша порука из Федерације БиХ, али и свих оних који у име међународне заједнице доносе одлуке у Уставном суду БиХ, и то заједно са бошњачким судијама.

"Умјесто да видимо како ће народ боље да живи на сцени имамо борбу ко ће коме забити нож у леђа", наводи се у саопштењу из СДС-а и истиче да, након овакве одлуке Уставног суда БиХ, сигурно никоме неће бити боље.

СДС сматра да би било добро за све у БиХ да се, како наводе, у најмању руку хитно заврши диктатура странаца у Уставном суду БиХ.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да Закон о празницима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и наложио Народној скупштини Српске да у року од шест мјесеци од достављања ове одлуке усагласи овај закон са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ усвојио је данас захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске и утврдио да члан 3б) овог закона није у складу са Уставом БиХ.Оспорени члан односи се Дан Републике - 9. јануар.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана