SDP stavlja potpis na ime kandidata DF-a?

nezavisne.com
SDP stavlja potpis na ime kandidata DF-a?

Sarajevo - Opozicioni SDP, koji u svojim rukama drži proces potpunog kapacitiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i završetka svih drugih vezanih procesa, na tragu je pronalaska kompromisnog rješenja koje bi odblokiralo uspostavu vlasti u ovom entitetu, saznaju "Nezavisne".

Iako još nisu održane sjednice najviših organa SDP-a (Predsjedništvo zasjeda u utorak, a Glavni odbor u subotu), pa tako nema ni konačne odluke o tome kako će se partija postaviti prema trenutnoj situaciji, sve su prilike da bi novo rukovodstvo SDP-a već na prvoj narednoj sjednici Doma naroda moglo da pokaže svoj demokratski kapacitet.

"TRGOVANjE" ŠOJOM: Naime, iz izvora bliskih ovoj stranci Nezavisne saznajuo da bi potpisima svojih pet delegata u Klubu Srba SDP ipak mogao da podrži Slobodana Šoju, kandidata DF-a za potpredsjednika FBiH iz reda Srba. Šoja, međutim, ne bi dobio podršku SDP-a prilikom glasanja, ali bi ovo bio put za deblokiranje procesa uspostave vlasti u Federaciji.

"Ukoliko DF od nas to zatraži, a do sada to nisu zvanično učinili, najvjerovatnije ćemo dati potpise, ali bez toga da podržimo Šoju. Dakle, nećemo glasati za njega jer nismo dio nove koalicije, ali u tom slučaju on bi svakako imao većinu da prođe. Na ovaj način SDP namjerava da otkoči ovaj proces", ističe naš sagovornik.

Slaviša Šućur, potpredsjednik SDP-a, koji je izabran za predsjedavajućeg Kluba Srba u Domu naroda, nije mogao da potvrdi ovu informaciju. Međutim, Šućur naglašava da Šoja kao kandidat "nije ni razmatran jer SDP-u nije upućen zahtjev za podršku".

"Mi o gospodinu Šoji uopšte nismo razgovarali. DF je 'ispalio' ime čovjeka u medije tako da smo mislili da imaju obezbijeđena četiri potpisa. Dakle, mi apsolutno ne želimo da kočimo ovaj proces, ali ako je takva situacija, a vladajuća koalicija očito nema podršku za potpredsjednika FBiH iz reda Srba, nije mi jasno zašto se nisu obratili SDP-u", pita Šućur.

U IGRI I SNSD: Na pitanje kada je sjednica Doma naroda, Šućur kaže da još nema naznaka o terminu, ali da je mogu sazvati u roku od 24 sata.

Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a, međutim, nije pretjerani optimista. Ni sam nije siguran šta će na kraju biti "jer su stvari otišle predaleko".

"Počele su se igrati velike političke igre. Sada imate drugu grupu, tri delegata SNSD-a koji u saradnji sa Radeljašem (BOSS) namjeravaju da predlože svog kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Srba. Dakle, mi smo isto tako spremni da ne budemo smetnja formiranju vlasti u FBiH", ističe Podžić.

Ipak, DF će pokušati još jednom testirati raspoloženje unutar koalicije, ali prevashodno opredjeljenje ideološki bliskog SDP-a, u kojem je lider DF-a Željko Komšić dugo bio jedna od ključnih političkih ličnosti.

"Na sljedećoj sjednici Doma naroda federalnog parlamenta Slobodan Šoja će ponovo biti naš kandidat. Ako dobijemo podršku - to je to, a ako ne, onda se mora preslagati nova parlamentarna većina, ali bez nas", naglašava Podžić, ostavivši tako otvorenom mogućnost izlaska DF-a iz svih kombinacija za formiranje vlasti u FBiH.

Nema nikakve dvojbe da u svemu po strani neće sjediti ni SDA, pobjednička stranka na izborima, koja je za svog partnera izabrala DF, te bi bez njih upala u ogromne probleme završetka implementacije izbornog procesa. Za Safeta Softića, potpredsjednika SDA, najizvjesnija je varijanta po kojoj će pet delegata SDP-a dati potpise podrške Šoji, ali neće glasati za njega, što bi ipak bilo dovoljno da on prođe.

ISPIT ZA NIKŠIĆA: "Mislim da je ta varijanta najrealnija. Ne vjerujem da će SDP praviti ovu vrstu opstrukcije i mislim da će Nermin Nikšić naći neko rješenje po kojem će podržati kandidata DF-a, a da ne budu dio vlasti. Mislim da će SDP ipak pomoći da se ovaj proces ovako završi jer bi sve drugo bilo loše za Federaciju", zaključuje Softić.

Podsjećamo, na maratonskoj sjednici Doma naroda 16. januara za predsjedavajuću Doma izabrana je Lidija Bradara (HDZ), a Jasenko Tufekčić (SDA) za njenog zamjenika. Međutim, zamjenik iz reda Srba nije izabran jer u Klubu Srba, koji je ostao nekompletan sa 13 delegata (od ukupno 17), nije osigurana većina. Direktna posljedica toga je da Dom naroda nije mogao izabrati predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Osim samih političkih implikacija po konstituiranje vlasti u ovom entitetu, ukoliko Dom naroda ne bude kompletiran u punom kapacitetu, neće biti moguće donijeti ni odluku o privremenom finansiranju FBiH, što bi opet izazvalo nesagledive posljedice po institucije i budžetske korisnike.

Sjednica Doma naroda u četvrtak?

Podžić je "Nezavisnim" potvrdio da je današnji sastanak političkih lidera odgođen zbog odsustva Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, koji je otputovao u Rijad (Saudijska Arabija) na dženazu saudijskom kralju.

"Mogući termin sjednice Doma naroda je u četvrtak, ali, naravno, to podrazumijeva da prije toga bude postignut dogovor, da se ne bi desio još jedan fijasko", kaže Podžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana