СДП ставља потпис на име кандидата ДФ-а?

nezavisne.com
СДП ставља потпис на име кандидата ДФ-а?

Сарајево - Опозициони СДП, који у својим рукама држи процес потпуног капацитирања Дома народа Парламента ФБиХ, а самим тим и завршетка свих других везаних процеса, на трагу је проналаска компромисног рјешења које би одблокирало успоставу власти у овом ентитету, сазнају "Независне".

Иако још нису одржане сједнице највиших органа СДП-а (Предсједништво засједа у уторак, а Главни одбор у суботу), па тако нема ни коначне одлуке о томе како ће се партија поставити према тренутној ситуацији, све су прилике да би ново руководство СДП-а већ на првој наредној сједници Дома народа могло да покаже свој демократски капацитет.

"ТРГОВАЊЕ" ШОЈОМ: Наиме, из извора блиских овој странци Независне сазнајуо да би потписима својих пет делегата у Клубу Срба СДП ипак могао да подржи Слободана Шоју, кандидата ДФ-а за потпредсједника ФБиХ из реда Срба. Шоја, међутим, не би добио подршку СДП-а приликом гласања, али би ово био пут за деблокирање процеса успоставе власти у Федерацији.

"Уколико ДФ од нас то затражи, а до сада то нису званично учинили, највјероватније ћемо дати потписе, али без тога да подржимо Шоју. Дакле, нећемо гласати за њега јер нисмо дио нове коалиције, али у том случају он би свакако имао већину да прође. На овај начин СДП намјерава да откочи овај процес", истиче наш саговорник.

Славиша Шућур, потпредсједник СДП-а, који је изабран за предсједавајућег Клуба Срба у Дому народа, није могао да потврди ову информацију. Међутим, Шућур наглашава да Шоја као кандидат "није ни разматран јер СДП-у није упућен захтјев за подршку".

"Ми о господину Шоји уопште нисмо разговарали. ДФ је 'испалио' име човјека у медије тако да смо мислили да имају обезбијеђена четири потписа. Дакле, ми апсолутно не желимо да кочимо овај процес, али ако је таква ситуација, а владајућа коалиција очито нема подршку за потпредсједника ФБиХ из реда Срба, није ми јасно зашто се нису обратили СДП-у", пита Шућур.

У ИГРИ И СНСД: На питање када је сједница Дома народа, Шућур каже да још нема назнака о термину, али да је могу сазвати у року од 24 сата.

Сифет Поџић, генерални секретар ДФ-а, међутим, није претјерани оптимиста. Ни сам није сигуран шта ће на крају бити "јер су ствари отишле предалеко".

"Почеле су се играти велике политичке игре. Сада имате другу групу, три делегата СНСД-а који у сарадњи са Радељашем (БОСС) намјеравају да предложе свог кандидата за потпредсједника ФБиХ из реда Срба. Дакле, ми смо исто тако спремни да не будемо сметња формирању власти у ФБиХ", истиче Поџић.

Ипак, ДФ ће покушати још једном тестирати расположење унутар коалиције, али превасходно опредјељење идеолошки блиског СДП-а, у којем је лидер ДФ-а Жељко Комшић дуго био једна од кључних политичких личности.

"На сљедећој сједници Дома народа федералног парламента Слободан Шоја ће поново бити наш кандидат. Ако добијемо подршку - то је то, а ако не, онда се мора преслагати нова парламентарна већина, али без нас", наглашава Поџић, оставивши тако отвореном могућност изласка ДФ-а из свих комбинација за формирање власти у ФБиХ.

Нема никакве двојбе да у свему по страни неће сједити ни СДА, побједничка странка на изборима, која је за свог партнера изабрала ДФ, те би без њих упала у огромне проблеме завршетка имплементације изборног процеса. За Сафета Софтића, потпредсједника СДА, најизвјеснија је варијанта по којој ће пет делегата СДП-а дати потписе подршке Шоји, али неће гласати за њега, што би ипак било довољно да он прође.

ИСПИТ ЗА НИКШИЋА: "Мислим да је та варијанта најреалнија. Не вјерујем да ће СДП правити ову врсту опструкције и мислим да ће Нермин Никшић наћи неко рјешење по којем ће подржати кандидата ДФ-а, а да не буду дио власти. Мислим да ће СДП ипак помоћи да се овај процес овако заврши јер би све друго било лоше за Федерацију", закључује Софтић.

Подсјећамо, на маратонској сједници Дома народа 16. јануара за предсједавајућу Дома изабрана је Лидија Брадара (ХДЗ), а Јасенко Туфекчић (СДА) за њеног замјеника. Међутим, замјеник из реда Срба није изабран јер у Клубу Срба, који је остао некомплетан са 13 делегата (од укупно 17), није осигурана већина. Директна посљедица тога је да Дом народа није могао изабрати предсједника и два потпредсједника ФБиХ.

Осим самих политичких импликација по конституирање власти у овом ентитету, уколико Дом народа не буде комплетиран у пуном капацитету, неће бити могуће донијети ни одлуку о привременом финансирању ФБиХ, што би опет изазвало несагледиве посљедице по институције и буџетске кориснике.

Сједница Дома народа у четвртак?

Поџић је "Независним" потврдио да је данашњи састанак политичких лидера одгођен због одсуства Бакира Изетбеговића, замјеника предсједника СДА, који је отпутовао у Ријад (Саудијска Арабија) на џеназу саудијском краљу.

"Могући термин сједнице Дома народа је у четвртак, али, наравно, то подразумијева да прије тога буде постигнут договор, да се не би десио још један фијаско", каже Поџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана