СДП донио коначну одлуку: Не улазимо у власт с националним странкама

klix.ba
СДП донио коначну одлуку: Не улазимо у власт с националним странкама

Главни одбор Социјалдемократске партије (СДП) након вишесатног засједање донио је коначну одлуку о томе да неће започињати преговоре са националним странкама о формирању власти на нивоу државе БиХ и ентитета Федерација БиХ.

Већина од 61 делегат гласао је против коалиције, 31 их је било за коалицију, док их је шест било суздржано. Кључну улогу у овој одлуци имали су Јасмин Имамовић, Денис Бећировић и Зукан Хелез који су казали да СДП не треба преговарати с националним странкама.

Оваква одлука услиједила је након жестоких побуна огранка СДП-а у Тузланском кантону, а који је од почетка заузео став како СДП у наредне четири године треба бити дио власти на државном и федералном нивоу.

Став Главног одбора СДП-а потврдио је става Предсједништва СДП-а које је од почетка категорично одбијало улазак у коалицију са СДА, ХДЗ-ом и СНСД-ом уколико у тој коалицији не буду Демократска фронта и Наша странка, односно све чланице Босанскохерцеговачког блока.

Према свим процјенама у опозицији на вишим нивоима остати ће за сада засигурно СДП и Наша странка која не одустаје од ранијег става да не постоји ни теоретска шанса да се упусте у преговоре са националним странкама. Коначну одлуку о уласку ДФ-а у преговоре о формирању власти у наредним данима би требали донијети органи ове странке.

Предсједник Кантоналног одбора СДП-а Енвер Биједић рекао је прије сједнице Главног одбора СДП-а како је јединство странке неупитно без обзира на став Главног одбора о формирању власти.

“Ту не постоје никакве бунтовничко-фракцијске идеје уколико наш приједлог не прихваћен. С друге стране, уколико он буде прихваћен, очекујемо да се ови који заступају друге идеје повинују одлукама Главног одбора те да изађемо још чвршћи и у већем заједништву”, рекао је Биједић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана