SDP blokira RAK

Željka Domazet
SDP blokira RAK

Sarajevo - Nesmetano funkcionisanje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH dovedeno je u pitanje, a Savjet ministara teško da će i na sjednici koja je zakazana za 3. septembar postići dogovor o imenovanju novog direktora agencije.

Istakao je to član Savjeta RAK-a Ljubo Božović, dodajući da je RAK žrtva političkih igara.

- Najveći krivac za ovu situaciju je SDP, koji insistira na tome da se sva imenovanja novih direktora u institucijama u kojima je rukovodiocima istekao mandat riješe zajedno, iako za te druge institucije konkursi nisu ni raspisani. Budu li čekali raspisivanje konkursa u još desetak institucija, direktora RAK-a nećemo dobiti ni za tri mjeseca - istakao je Božović.

Naglašava da je nesmetan rad agencije doveden u pitanje jer je nezakonita i nelegitimna svaka odluka koju potpisuje sadašnji v.d. direktora RAK-a Kemal Huseinović, koji je u ovakvom statusu od 2007. godine.

Sjednica Savjeta ministara koja je na dnevnom redu imala i potvrđivanje Srđana Rajčevića za direktora RAK-a trebalo je da bude održana juče, ali je zbog nedostatka nacionalnog kvoruma odgođena za 3. septembar. Nakon odgađanja sjednice neizvjesno je kakav će stav o ovom pitanju zauzeti Savjet RAK-a, koji je predložio Rajčevića, a koji bi trebalo da održi svoju sjednicu 27. avgusta.

- Problem je što je Savjetu RAK-a zakon vezao ruke. Ako odlučimo da mi imenujemo novog vršioca dužnosti direktora ili bez potvrde Savjeta ministara obavimo primopredaju dužnosti između Rajčevića i Huseinovića, suprotstavićemo se zakonu - konstatuje Božović.

Dodao je da im preostaje jedino da vrše pritisak na Savjet ministara da zamrzne rad Savjeta RAK-a.

- Ovaj prijedlog ću iznijeti kolegama na sjednici Savjeta RAK-a zakazanoj za srijedu - rekao je Božović.

Naglasio je da u cijeloj situaciji može da profitira jedino Huseinović, koji će produžiti svoj nelegalni boravak na mjestu generalnog direktora RAK-a.

Direktor Savjeta RAK-a Plamenko Čustović smatra da o novonastaloj situaciji treba razgovarati hladne glave, ali naglašava da nije dobro što je RAK postao institucija koja očito zavisi od političkih nagodbi i prepucavanja političkih stranaka.

- Stav Savjeta RAK-a biće zauzet na samoj sjednici. Činjenica je da su cijelo vrijeme problem stvari koje bi trebalo da se podrazumijevaju, a to je da u zakonskom roku od 30 dana od izbora direktora RAK-a to bude potvrđeno u Savjetu ministara i da RAK radi u punom kapacitetu. Međutim, i dalje se bavimo onim što su nekakve okolne stvari umjesto da RAK radi posao koji mu je u nadležnosti jer je činjenica da je ogroman posao pred nama - rekao je Čustović.

On je kazao da nikakav odgovor nije dobio od Savjeta ministara na pismo koje im je uputio još u junu i u kome je tražio sastanak sa njima. Čustović je konstatovao da je "očito da je RAK postao žrtva političkih natezanja i kalkulacija".

- Pred ovom institucijom je puno posla i treba da radi u punom kapacitetu, a ne da zavisi od volje i odluka drugih - rekao je Čustović.

Probijeni rokovi

Savjet RAK-a je nakon sprovedene konkursne procedure 30. maja za direktora agencije jednoglasno predložio Srđana Rajčevića. Taj prijedlog je upućen Savjetu ministara na potvrđivanje, a prema Zakonu o komunikacijama, ministri su imali rok da se o tome izjasne u roku od 30 dana. Savjet ministara je, međutim, uveliko probio taj rok jer ministri iz SDP-a insistiraju na tome da izbor direktora RAK-a bude razmatran u paketu sa imenovanjima u drugim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana