СДП блокира РАК

Жељка Домазет
СДП блокира РАК

Сарајево - Несметано функционисање Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ доведено је у питање, а Савјет министара тешко да ће и на сједници која је заказана за 3. септембар постићи договор о именовању новог директора агенције.

Истакао је то члан Савјета РАК-а Љубо Божовић, додајући да је РАК жртва политичких игара.

- Највећи кривац за ову ситуацију је СДП, који инсистира на томе да се сва именовања нових директора у институцијама у којима је руководиоцима истекао мандат ријеше заједно, иако за те друге институције конкурси нису ни расписани. Буду ли чекали расписивање конкурса у још десетак институција, директора РАК-а нећемо добити ни за три мјесеца - истакао је Божовић.

Наглашава да је несметан рад агенције доведен у питање јер је незаконита и нелегитимна свака одлука коју потписује садашњи в.д. директора РАК-а Кемал Хусеиновић, који је у оваквом статусу од 2007. године.

Сједница Савјета министара која је на дневном реду имала и потврђивање Срђана Рајчевића за директора РАК-а требало је да буде одржана јуче, али је због недостатка националног кворума одгођена за 3. септембар. Након одгађања сједнице неизвјесно је какав ће став о овом питању заузети Савјет РАК-а, који је предложио Рајчевића, а који би требало да одржи своју сједницу 27. августа.

- Проблем је што је Савјету РАК-а закон везао руке. Ако одлучимо да ми именујемо новог вршиоца дужности директора или без потврде Савјета министара обавимо примопредају дужности између Рајчевића и Хусеиновића, супротставићемо се закону - констатује Божовић.

Додао је да им преостаје једино да врше притисак на Савјет министара да замрзне рад Савјета РАК-а.

- Овај приједлог ћу изнијети колегама на сједници Савјета РАК-а заказаној за сриједу - рекао је Божовић.

Нагласио је да у цијелој ситуацији може да профитира једино Хусеиновић, који ће продужити свој нелегални боравак на мјесту генералног директора РАК-а.

Директор Савјета РАК-а Пламенко Чустовић сматра да о новонасталој ситуацији треба разговарати хладне главе, али наглашава да није добро што је РАК постао институција која очито зависи од политичких нагодби и препуцавања политичких странака.

- Став Савјета РАК-а биће заузет на самој сједници. Чињеница је да су цијело вријеме проблем ствари које би требало да се подразумијевају, а то је да у законском року од 30 дана од избора директора РАК-а то буде потврђено у Савјету министара и да РАК ради у пуном капацитету. Међутим, и даље се бавимо оним што су некакве околне ствари умјесто да РАК ради посао који му је у надлежности јер је чињеница да је огроман посао пред нама - рекао је Чустовић.

Он је казао да никакав одговор није добио од Савјета министара на писмо које им је упутио још у јуну и у коме је тражио састанак са њима. Чустовић је констатовао да је "очито да је РАК постао жртва политичких натезања и калкулација".

- Пред овом институцијом је пуно посла и треба да ради у пуном капацитету, а не да зависи од воље и одлука других - рекао је Чустовић.

Пробијени рокови

Савјет РАК-а је након спроведене конкурсне процедуре 30. маја за директора агенције једногласно предложио Срђана Рајчевића. Тај приједлог је упућен Савјету министара на потврђивање, а према Закону о комуникацијама, министри су имали рок да се о томе изјасне у року од 30 дана. Савјет министара је, међутим, увелико пробио тај рок јер министри из СДП-а инсистирају на томе да избор директора РАК-а буде разматран у пакету са именовањима у другим институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана