СДП, ДФ и СББ заједно у борби за одржавање избора у Мостару

Срна
СДП, ДФ и СББ заједно у борби за одржавање избора у Мостару

Мостар - Представници градских одбора СДП-а, ДФ-а и СББ-а Мостар поручили су данас након састанка у Мостару да ће заједнички радити на томе да ове године буду одржани избори у том граду.

Састанак је одржан уочи сутрашњих разговора странака које организује СДА, а у вези са измјенама Изборног закона БиХ које се односе на град Мостар.


Састанак на који су позване све парламентарне странке, биће одржан у 11.00 часова у хотелу "Бристол".

Предсједник мостарског СДП-а Един Загорчић рекао је да су усвојени заједнички закључци, од којих је истакао три основна.

"Прво, сагласни смо да ћемо учинити апсолутно све да се избори у Мостару одрже ове године. Друго, полазна основа за преговоре су изборни приједлози СДП-а, ДФ-а и СББ-а на којима ће се градити компромиси. Треће, позивамо америчку Амбасаду, ОХР и Европску комисију да се активно укључе у преговарачке опције", рекао је Загорчић.

Предсједник Кантоналног одбора СДП-а Херцеговачко-неретванског кантона Зоран Микулић рекао је да су након "евидентног административног насиља над Уставом БиХ и Изборним законом проведеним од Централне изборне комисије БиХ у пар протеклих дана представници СДП-а, СББ-а и ДФ-а били принуђени да заједно заштите минимални дигнитет здравог разума грађана и бирача града Мостара".

"Због свега смо били принуђени да се удружимо и да с неким минималним принципима које смо усагласили, заједнички наступимо на преговорима око рјешења за град Мостар. Ово што се догађа посљедњих дана су разлози због којих ми не желимо бити таоци ХДЗ-а БиХ и СДА БиХ. Нарушено је повјерење не само у ЦиК БиХ већ и у институције државе јер они не штите БиХ, Устав и законе, већ штите интересе појединих политичких групација", навео је Микулић.

Он је додао да је срамотна чињеница да грађани Мостара већ 10 година немају могућност изласка на изборе.

Микулић је оцијенио да ХДЗ и СДА који су и произвели кризу у Мостару и даље чине све да "купе вријеме" и задрже постојеће стање.

Предсједник мостарског одбора СББ-а Анел Кљако рекао је да је СББ одустао од приједлога за Град Мостар који је био усагласио са СДА, да се враћају свом изворном приједлогу који подразумјева директан избор градоначелника Мостара и да је потребна једна снажна проевропска иницијатива како би се дошло до заједничког рјешења које ће бити у корист свих грађана тога града.

Предсједник ДФ-а Мостар Махмут Трчало рекао је да двије владајуће странке немају ексклузивно право да расправљају о будућности грађана Мостара, те да ће представници ДФ-а доћи на сутрашњи састанка током којег ће се држати приједлога рјешења за Мостар којег су ДФ и СДП дали прије двије године.

Трчало је појаснио да споменути приједлог наводи да Мостар мора бити јединствен град и град с једнаким шансама за све његове грађане без етничких и осталих подјела.

На данашњи састанак су били позвани и представници Наше странке, међутим нису присуствовали састанку.

Избори у Мостару нису одржани десет година због немогућност договора политичких странака о измјенама Изборног закона БиХ које је потребно усвојити у парламенту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана