SDP BiH godinama bez vlasti, ali najbogatiji

Vedrana Kulaga
SDP BiH godinama bez vlasti, ali najbogatiji

Banjaluka - Političke partije u BiH inkasirale su lani gotovo 26 miliona maraka, a najviše novca završilo je na računima SDP-a, SDA i SNSD-a zahvaljujući prihodima iz budžeta, sponzorima, nekretninama i članstvu.

Zakonska obaveza stranaka je da do 31. marta tekuće godine Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH dostave podatke o prihodima i rashodima iz prethodne godine u godišnjem finansijskom izvještaju. Podatke za prošlu godinu dostavilo je 96 od 149 registrovanih stranaka, dok 53 nisu ispunile obavezu.

- Strankama koje nisu podnijele finansijski izvještaj uputićemo urgenciju da ih dostave, čime im dajemo priliku da prije izricanja kazne dobrovoljno dostave finansijske izvještaje - istakli su u CIK-u.

Podaci pokazuju da je iza najvećih partija poprilično dobra godina imajući u vidu ekonomsku situaciju u BiH. Sedam stranaka je na računima imalo više od milion KM - SDP, SDA, SNSD, SBB, SDS, HDZ BiH i DF. Zanimljivo je da je najviše novca, 4,7 miliona KM, lani leglo na račune SDP-a iako ta stranka odavno nije u vlasti, a u stopu ih prati SDA sa 4,69 miliona. Na trećem mjestu je SNSD sa 2,47 miliona KM prihoda, a slijede SBB koji je inkasirao dva miliona, SDS sa 1,94 miliona, HDZ BiH sa 1,9 miliona i DF sa milion KM.

Političke partije za pune kase treba da zahvale ponajviše budžetima sa svih nivoa vlasti jer su sve, osim DF-a, iz njih dobile od milion do čak 3,4 miliona KM. Najjači alternativni izvori SDP-a bili je kategorija "ostali prihodi" iz kojih je stiglo 1,54 miliona KM, te prihodi od imovine koji su očekivani s obzirom na to da je stranka prisvojila atraktivne nekretnine bivšeg Saveza komunista BiH i izdaje ih pod kiriju.

Na račune SDA, kada je riječ o vanbudžetskim prihodima, najviše novca stiglo je od priloga fizičkih lica - 0,86 miliona i pravnih lica - 0,19 miliona KM. SNSD je uz prihode iz budžeta najviše zaradio od članarine - 0,4 miliona KM. Članovi SDS-a "pogurali" su stranku sa 0,3 miliona maraka članarine, dok su prilozi fizičkih lica iznosili 0,18 miliona, a HDZ BiH je najviše zaradio od priloga.

Vodeću šestorku po pristiglom novcu prate SP, koji je lani inkasirao 0,69 miliona, PDP sa 0,67 miliona i DNS sa 0,63 miliona maraka.

Komentarišući velike iznose koji iz budžeta završavaju na stranačkim računima, predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom" i bivši član CIK-a Vehid Šehić ocijenio je da su mnoge stvari u skladu sa zakonom, ali daleko od ljudskog i političkog morala.

- Ovo su ogromna sredstva za siromašnu zemlju kakva je BiH - rekao je Šehić.

Prema posljednjim podacima CIK-a BiH, dugovanja stranaka u BiH dostigla su 6,9 miliona, ali nije navedeno na šta se odnose, a najveći dug ima SDA i on iznosi oko 950.000 KM.

Stranke sa najvećim prihodima (miliona KM) (sa logom stranke)

SDP                     4,7

SDA                     4,69

SNSD                  2,47

SBB                      2

SDS                     1,94

HDZ                     1,9

DF                       1,09  

Prihodi stranaka u 2016. (miliona KM)

Prihodi iz budžeta                                                       18,74

Prilozi fizičkih lica                                              2,10

Ostali prihodi                                                           1,75

Članarina                                                           1,74

Prihodi od imovine stranaka                                    0,73

Prilozi pravnih lica                                                0,70

Prihodi od poklona i usluga koje stranka nije imala obavezu da plati 0,19

Prihod od izdavačke djelatnosti i slično               0,001

Ukupno                                                       25,99

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana