SDA ubrzava raspad BiH

Darko Momić
SDA ubrzava raspad BiH

Banjaluka - Samo dan nakon sastanka delegacija SDA i SNSD-a, poslije koga su poslate poruke da postoji spremnost da se “spusti lopta” i otkoči proces formiranja vlasti i sprovođenja izbornih rezultata, iz najveće bošnjačke stranke su najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske, što pravni eksperti ocjenjuju kao potpuni promašaj i inicijativu koja će ubrzati raspad BiH.

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS  je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata. Po Ustavu BiH sve tri konstitutivna naroda su ravnopravna na čitavoj teritoriji BiH. To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda kojom je entitetima naloženo da obezbijede punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni - navodi se u saopštenju SDA.

Ugledni pravni stručnjaci iz Republike Srpske smatraju da za ovakvo tumačenje ne postoji apsolutno nijedan argument, te da se iza svega krije podgrijavanje nacionalnih strasti i pokušaj ubiranja jeftinih dnevnopolitičkih poena.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH i nekadašnji funkcioner SNSD-a Krstan Simić kaže da je Ustav Republike Srpske akt koji je bio predmet razmatranja mirovne konferencije u Dejtonu na kojoj je prihvaćen bez osporavanja.

- Ime Republika Srpska nikada nije bilo sporno i zaista ne vidim argumente kojima bi se moglo pokrenuti to pitanje, niti argumente za tvrdnju da ona svojim imenom ne odražava konstitutivnost svih naroda. Analogno tome, onda je pitanje da li BiH odražava konstitutivnost Bošnjaka, Srba, Hrvata ili ostalih. Ne vidim razlog ni motiv za pokretanje takve apelacije, izuzev dalje destabilizacije odnosa u dnevnopolitičke svrhe, što nije dobro za ove prostore i budući život na ovim prostorima. Takvi potezi mogu samo iritirati Srbe i Hrvate da traže svoju “samobitnost” ili disoluciju BiH, što ne bi bilo dobro, prije svega za Bošnjake, ali ni za sve ostale na ovom prostoru - kaže Simić.

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci i nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović kaže da Ustav BiH, kao aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno kaže da se BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH.

- Dejtonski sporazum je međunarodni ugovor, a Ustav BiH je njegov Aneks 4. Prema tome, nije posao sudija Ustavnog suda da ocjenjuju ustavnost odredaba Ustava, a kamoli međunarodnog ugovora. Oni mogu da ocjenjuju da li su niža pravna akta u saglasnosti sa Ustavom, ali ne mogu da ocjenjuju nešto što je jasno precizirana ustavna odredba i da proglašavaju ustavnim ili neustavnim dijelove Ustava - kaže Popović.

Uprkos tome, on poručuje političkim predstavnicima Republike Srpske da snažno podrže inicijativu SDA.

- Ovakve inicijative će samo ubrzati raspad BiH. Zato ih treba podržati, jer Republiku Srpsku niko ne može da ukine, ali sa ovakvim inicijativama to ne znači i za BiH - kaže Popović.

Cvijanović: Branićemo se od svih nasrtaja

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se SDA opasno poigrava sa BiH.

- Blokirali su konstituisanje Savjeta ministara iako se, doduše, pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO-om, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu - navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, inače, poznati političko Sarajevo i SDA.

- To će, naravno, dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste - rekla je Cvijanovićeva. 

Izetbegović rekao pa porekao

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u aprilu 2017. godine rekao je da neće tražiti ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska.

- U prošlosti je bilo takvih ideja, no danas ne planiram pokrenuti to pitanje. Bilo je tih ideja prije desetak godina, u vrijeme kad je uvažena apelacija mog rahmetli oca Alije Izetbegovića o konstitutivnosti naroda koji moraju biti konstitutivni i u nazivu. Međutim, procijenilo se da za to u tom času nema šanse. Da je naziv “Republika Srpska” u engleskoj verziji u originalu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se zove “Republic of Srpska” ili “Serb Republic”, tada bi imali jedno drugačije stanje. U engleskom, originalnom nazivu zove se “Republika Srpska” što ništa na engleskom ne znači - rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana