СДА убрзава распад БиХ

Дарко Момић
СДА убрзава распад БиХ

Бањалука - Само дан након састанка делегација СДА и СНСД-а, послије кога су послате поруке да постоји спремност да се “спусти лопта” и откочи процес формирања власти и спровођења изборних резултата, из највеће бошњачке странке су најавили да ће тражити оцјену уставности имена Републике Српске, што правни експерти оцјењују као потпуни промашај и иницијативу која ће убрзати распад БиХ.

СДА је саопштила да ће путем својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

- Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС  је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно коришћен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа - Бошњака и Хрвата. По Уставу БиХ све три конститутивна народа су равноправна на читавој територији БиХ. То је потврђено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа којом је ентитетима наложено да обезбиједе пуну равноправност свим конститутивним народима. Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетнички ентитет, у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен нити у називу, а други искључени - наводи се у саопштењу СДА.

Угледни правни стручњаци из Републике Српске сматрају да за овакво тумачење не постоји апсолутно ниједан аргумент, те да се иза свега крије подгријавање националних страсти и покушај убирања јефтиних дневнополитичких поена.

Бивши судија Уставног суда БиХ и некадашњи функционер СНСД-а Крстан Симић каже да је Устав Републике Српске акт који је био предмет разматрања мировне конференције у Дејтону на којој је прихваћен без оспоравања.

- Име Република Српска никада није било спорно и заиста не видим аргументе којима би се могло покренути то питање, нити аргументе за тврдњу да она својим именом не одражава конститутивност свих народа. Аналогно томе, онда је питање да ли БиХ одражава конститутивност Бошњака, Срба, Хрвата или осталих. Не видим разлог ни мотив за покретање такве апелације, изузев даље дестабилизације односа у дневнополитичке сврхе, што није добро за ове просторе и будући живот на овим просторима. Такви потези могу само иритирати Србе и Хрвате да траже своју “самобитност” или дисолуцију БиХ, што не би било добро, прије свега за Бошњаке, али ни за све остале на овом простору - каже Симић.

Бивши декан Правног факултета у Бањалуци и некадашњи судија Уставног суда БиХ Витомир Поповић каже да Устав БиХ, као анекс Дејтонског мировног споразума јасно каже да се БиХ састоји од Републике Српске и Федерације БиХ.

- Дејтонски споразум је међународни уговор, а Устав БиХ је његов Анекс 4. Према томе, није посао судија Уставног суда да оцјењују уставност одредаба Устава, а камоли међународног уговора. Они могу да оцјењују да ли су нижа правна акта у сагласности са Уставом, али не могу да оцјењују нешто што је јасно прецизирана уставна одредба и да проглашавају уставним или неуставним дијелове Устава - каже Поповић.

Упркос томе, он поручује политичким представницима Републике Српске да снажно подрже иницијативу СДА.

- Овакве иницијативе ће само убрзати распад БиХ. Зато их треба подржати, јер Републику Српску нико не може да укине, али са оваквим иницијативама то не значи и за БиХ - каже Поповић.

Цвијановић: Бранићемо се од свих насртаја

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се СДА опасно поиграва са БиХ.

- Блокирали су конституисање Савјета министара иако се, додуше, претварају да ће поштовати принцип да побједничке партије формирају власт на нивоу БиХ. Блокирали су пут ка ЕУ условљавајући га активацијом МАП-а и НАТО-ом, иако у оквиру ЕУ постоје неутралне земље које нису у НАТО чланству - навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је ова апелација још један доказ непријатељства према Републици Српској и одсуства трпељивости или толеранције по чему су, иначе, познати политичко Сарајево и СДА.

- То ће, наравно, додатно мотивисати политичку и народну вољу у Републици Српској да се бранимо од насртаја те врсте - рекла је Цвијановићева. 

Изетбеговић рекао па порекао

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић у априлу 2017. године рекао је да неће тражити оцјену уставности имена Република Српска.

- У прошлости је било таквих идеја, но данас не планирам покренути то питање. Било је тих идеја прије десетак година, у вријеме кад је уважена апелација мог рахметли оца Алије Изетбеговића о конститутивности народа који морају бити конститутивни и у називу. Међутим, процијенило се да за то у том часу нема шансе. Да је назив “Република Српска” у енглеској верзији у оригиналу Дејтонског мировног споразума и да се зове “Републиц оф Српска” или “Серб Републиц”, тада би имали једно другачије стање. У енглеском, оригиналном називу зове се “Република Српска” што ништа на енглеском не значи - рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана