СДА тражи промјену имена Републике Српске

Глас Српске
СДА тражи промјену имена Републике Српске

Странка демократске акције саопштила је да ће преко својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

“Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС  је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно кориштено у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа – Бошњака и Хрвата. Везивање имена било чега у мултиетничној заједници каква је БиХ за само један народ, по принципу етничке привилегираности, противно је Уставу Босне и Херцеговине и Европској конвенцији о људским правима која је надређена Уставу БиХ”, тврде у овој странци.

Како додају у СДА, по Уставу Босне и Херцеговине, сва три конститутивна народа су равноправни на читавој територији Босне и Херцеговине, укључујући оба ентитета и Брчко Дисктрикт

“То је потврђено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа У5/98, којом је ентитетима наложено да у својим уставноправним системима осигурају пуну равноправност свим конститутивним народима. Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетнички ентитет, у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен нити у називу, а други искључени”, додаје се у саопштењу СДА.

Закључује се да ће стога ова странка покренути процедуру за “усклађивање назива Републике Српске са Уставом Босне и Херцеговине, а по темељу важеће одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана