SDA pukla po blokovima

Željka Domazet
SDA pukla po blokovima

Sarajevo - Odluka Predsjedništva SDA da za mandatara za sastav Savjeta ministara BiH predloži Denisa Zvizdića produbila je podjele u ovoj stranci budući da veliki broj stranačkih funkcionera smatra da Zvizdić nije dobar izbor i da je odluka donesena preglasavanjem.

Sjednicu Predsjedništva na kojoj je izabran Zvizdić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i favorit zamjenika predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, obilježila je četvoročasovna žučna rasprava nakon koje je dobio tijesnu natpolovičnu podršku, jer ga je podržalo 17 od 29 članova Predsjedništva.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović važio je za glavnog protivkandidata Zvizdiću, ali o njemu se nije ni glasalo jer nije ni bio na listi stranačke kadrovske komisije. Njega je tek na sjednici Predsjedništva SDA predložio potpredsjednik stranke Sadik Ahmetović.

Ahmetović je "Glasu Srpske" rekao da će poštovati odluku Predsjedništva, ali da i dalje smatra da je Osmanović bio bolje rješenje od Zvizdića.

- SDA je stranka koja je razbila mit jednopartijskog sistema i ne treba joj autoritarni sistem vladanja i donošenja odluka. Za SDA nije dobro što se odluke ne donose konsenzusom, pogotovo kada je riječ o ključnim funkcijama - istakao je Ahmetović.

Dodao je da bi bilo bolje da su produžili diskusiju i donijeli odluku konsenzusom.

- Ne trebamo se mi dijeliti na Bakirove ili Tihićeve. Trebamo biti SDA i donositi najbolje odluke. Osmanović je bolji kandidat jer ima više iskustva i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Da je on izabran, relaksirali bi se odnosi i u stranci i u državi što je, po meni, najvažnija stvar - istakao je Ahmetović.

Osmanović je rekao da je jasno da je došlo do preglasavanja.

- Trebalo je biti četiri ili pet kandidata. Nije trebalo na glasanje staviti Zvizdića, nego voditi raspravu unutar Predsjedništva dok se stvari ne iskristališu - smatra Osmanović.

Izetbegović je rekao da je Zvizdić na dosadašnjim funkcijama bio vrlo uspješan.

- Mislim da smo napravili veoma dobar izbor. Svaki put kada je bio kandidat na listama, dobio je najveći broj glasova gdje god da je bio kandidovan - rekao je Izetbegović.

Najveća bošnjačka stranka odavno je podijeljena na struje koje su predvodili predsjednik SDA Sulejman Tihić i Izetbegović. Situacija je kulminirala nakon Tihićeve smrti u septembru. Tada je kontrolu u svoje ruke preuzeo Izetbegović, a na čelo Tihićevog bloka došao Osmanović. Stranački izbori trebalo bi da budu održani naredne godine i podjela funkcija predstavlja zauzimanje početnih pozicija pred konačan obračun.

Procedura

Predsjedništvo BiH trebalo bi da potvrdi imenovanje Denisa Zvizdića za mandatara za sastav Savjeta ministara, a potom bi tu odluku trebalo da usvoji i Predstavnički dom Parlamenta BiH. U Sekretarijat Predsjedništva BiH u petak nije stigao prijedlog SDA. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će imati sjednicu u utorak i da će razgovarati i o mandataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana