СДА пукла по блоковима

Жељка Домазет
СДА пукла по блоковима

Сарајево - Одлука Предсједништва СДА да за мандатара за састав Савјета министара БиХ предложи Дениса Звиздића продубила је подјеле у овој странци будући да велики број страначких функционера сматра да Звиздић није добар избор и да је одлука донесена прегласавањем.

Сједницу Предсједништва на којој је изабран Звиздић, предсједник Кантоналног одбора СДА Сарајево и фаворит замјеника предсједника странке Бакира Изетбеговића, обиљежила је четворочасовна жучна расправа након које је добио тијесну натполовичну подршку, јер га је подржало 17 од 29 чланова Предсједништва.

Потпредсједник СДА Адил Османовић важио је за главног противкандидата Звиздићу, али о њему се није ни гласало јер није ни био на листи страначке кадровске комисије. Њега је тек на сједници Предсједништва СДА предложио потпредсједник странке Садик Ахметовић.

Ахметовић је "Гласу Српске" рекао да ће поштовати одлуку Предсједништва, али да и даље сматра да је Османовић био боље рјешење од Звиздића.

- СДА је странка која је разбила мит једнопартијског система и не треба јој ауторитарни систем владања и доношења одлука. За СДА није добро што се одлуке не доносе консензусом, поготово када је ријеч о кључним функцијама - истакао је Ахметовић.

Додао је да би било боље да су продужили дискусију и донијели одлуку консензусом.

- Не требамо се ми дијелити на Бакирове или Тихићеве. Требамо бити СДА и доносити најбоље одлуке. Османовић је бољи кандидат јер има више искуства и у извршној и у законодавној власти. Да је он изабран, релаксирали би се односи и у странци и у држави што је, по мени, најважнија ствар - истакао је Ахметовић.

Османовић је рекао да је јасно да је дошло до прегласавања.

- Требало је бити четири или пет кандидата. Није требало на гласање ставити Звиздића, него водити расправу унутар Предсједништва док се ствари не искристалишу - сматра Османовић.

Изетбеговић је рекао да је Звиздић на досадашњим функцијама био врло успјешан.

- Мислим да смо направили веома добар избор. Сваки пут када је био кандидат на листама, добио је највећи број гласова гдје год да је био кандидован - рекао је Изетбеговић.

Највећа бошњачка странка одавно је подијељена на струје које су предводили предсједник СДА Сулејман Тихић и Изетбеговић. Ситуација је кулминирала након Тихићеве смрти у септембру. Тада је контролу у своје руке преузео Изетбеговић, а на чело Тихићевог блока дошао Османовић. Страначки избори требало би да буду одржани наредне године и подјела функција представља заузимање почетних позиција пред коначан обрачун.

Процедура

Предсједништво БиХ требало би да потврди именовање Дениса Звиздића за мандатара за састав Савјета министара, а потом би ту одлуку требало да усвоји и Представнички дом Парламента БиХ. У Секретаријат Предсједништва БиХ у петак није стигао приједлог СДА. Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће имати сједницу у уторак и да ће разговарати и о мандатару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана