СДА призива странце у преговоре о Изборном закону

nezavisne.com
СДА призива странце у преговоре о Изборном закону

Сарајево - Предсједништво СДА на наредној сједници требало би да разматра Приједлог измјена Изборног закона БиХ, који је сачинила страначка радна група, што би могло да буде основа за вишестраначке преговоре под покровитељством међународне заједнице.

Ово је "Независним" потврдио Сафет Софтић, потпредсједник СДА и један од главних "оперативаца" по питању измјена Изборног закона на начин како их види ова најјача странка у Федерацији БиХ.

Софтић каже да рјешења која предлаже СДА "побољшавају постојеће приједлоге и рјешавају питања не само хрватског, већ свих народа у БиХ".

"Вјерујем да би овај процес требало да прати међународна медијација, кроз учествовање свих странака у разговорима. Појединачни контакти СДА и ХДЗ-а могу бити само полазна основа и нека врста консултација", наводи Софтић.

Потпредсједника СДА смо упитали за ставове у вези с његовом изјавом о начину избора чланова Предсједништва БиХ, будући да су поједини медији пренијели информацију како је Софтић рекао да је за СДА прихватљив индиректан избор (путем Парламента), те асиметрична рјешења.

"То је класични спин. Ја сам само у краткој изјави рекао да постоји и могућност индиректног избора, поред свих других рјешења. То је било једно од рјешења у априлском пакету, тада то није прихватио Милорад Додик, а колико знам данас ни Савез за промјене није за то. Дакле, није било помињања никакве асиметрије, познати су и јасни ставови СДА", каже Софтић.

Тврди да "медијски спинови" долазе од оних који СДА желе да покажу у свјетлу промјена које би омогућиле лидеру Бакиру Изетбеговићу нову кандидатуру за Предсједништво, или барем његовој супрузи Себији.

"Што се тиче разговора о измјенама Изборног закона, ми имамо приједлог хрватских делегата из Дома народа који је прошао, али је из Представничког дома тај приједлог сада враћен на дораду, и то је сада недефинисано. СДА је најавила да ће доставити свој приједлог кад види овај", наглашава Софтић.

Он сматра да је пред бх. властима тежак задатак.

"Све са собом вуче и пресуде Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ. Вјерујем да ћемо доћи до неких рјешења, макар минималних, најкасније до априла, до проглашења избора у БиХ", истиче Софтић.

Љиљана Зовко, делегат ХДЗ-а у Дому народа БиХ, каже како тренутно није упозната са детаљима.

"Ми смо рекли да је ово амандманска фаза и да у Заступничком дому свако има право уложити свој амандман. Дакле, у овој фази сви то могу. А шта се тренутно дешава заиста не знам, то морате питати госпођу Кришто", казала је Зовко.

Она закључује како је свима потребно и за све добро усвајање измјена Изборног закона БиХ, али да је проблем у различитим концепцијама и виђењима како доћи до коначних рјешења.

Борјана Кришто, замјеник предсједника ХДЗ-а, која руководи овим процесом, није одговарала на позиве "Независних".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана