SDA priziva OHR

Željka Domazet
SDA priziva OHR

Sarajevo - Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH u utorak nije održana zbog nedolaska tri srpska delegata, usljed čega nije bilo kvoruma, a u SDA su istakli da zbog toga treba da reaguje OHR.

Sjednici nisu prisustvovali članovi Kluba srpskih delegata Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Dragutin Rodić iz DNS-a, jer nisu ispoštovani principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija Parlamenta BiH. Poslanici SDS-a u Parlamentu BiH prepustili su kadrovima SDA i DF-a dvije srpske pozicije u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH. SDS je prvo podržao prijedlog SDA da kandidat iz RS u toj komisiji bude Sadik Ahmetović. S obzirom na to da je zbog toga bilo predloženo više kandidata iz RS nego iz FBiH, SDS je zatražio da umjesto Nikole Špirića iz SNSD-a u komisiju uđe lider DF-a Željko Komšić.

Nović, koji je šef Kluba delegata srpskog naroda, kazao je da ne traže ništa što im ne pripada.

- Reakcija delegata bošnjačkog naroda iz SDA je očekivana. Njima je najlakše to okarakterisati kao antidejtonsko djelovanje, da bi izazvali interesovanje međunarodne zajednice i OHR-a. Nevjerovatno je da to tvrdi SDA, čiji su delegati tokom prošlog mandata u Domu naroda godinu izbjegavali da dođu na sjednice i blokirali njegov rad. To im nije bilo antidejtonsko djelovanje, a nedolazak na jednu sjednicu delegata iz RS jeste - istakao je Nović i dodao da niko ne može omalovažavati najveću opozicionu stranku u Parlamentu BiH.

Rodić je istakao da njihov potez svako može zvati kako hoće, ali da su simptomatične adrese sa kojih dolaze kritike.

- Neki u prošlom mandatu nisu prisustvovali sjednicama Doma koje zbog nedostatka kvoruma nisu održavane, ali tada to nisu zvali blokadom i antidejtonskim djelovanjem i nije prizivana intervencija OHR-a. Da je bilo volje za razgovor ne bi došlo do toga da se jednostavna pitanja zakomplikuju. Mi smo samo pokazali da nije dobro za BiH da se određena pitanja rješavaju mimo Ustava i procedura. U Parlamentu ne treba sprovoditi silu - kazao je Rodić.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak iz HDZ-a BiH istakao je da je razlog nedolaska nastao u Predstavničkom domu, kada su zamijenjeni kandidati na listama za zajedničke komisije.

- Zalagao sam se za to da se mjesta u komisijama raspoređuju u skladu sa snagom stranaka u Parlamentu. Stoga su i poslanici HDZ-a bili protiv prijedloga sastava komisije za nadzor nad OBA - rekao je Čolak.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda iz SDS-a Ognjen Tadić smatra da nije bilo nikakvog razloga da Radmanović Nović i Rodić ne dođu na sjednicu.

- U Klubu srpskih delegata je postignut apsolutni konsenzus o tome kako će predstavnici Srba biti predstavljeni u zajedničkim komisijama. Ako su htjeli da skrenu pažnju sa činjenice da je ovih dana iz BiH poslato nekoliko dobrih vijesti onda moram reći da to nije pristojno - smatra Tadić i dodaje da nikome u SDS-u ne pada na pamet da priziva OHR.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić iz SDA je neodržavanje sjednice nazvao blokadom zakonodavne vlasti u BiH i ocijenio da je OHR pozvan da se uključi u rješavanje problema.

- Kada se dogodi antidejtonsko djelovanje i blokada institucija, mislim da OHR ima obavezu da riješi takvu situaciju – kazao je Softić.

Delegat bošnjačkog naroda iz SBB-a Fahrudin Radončić je kazao da je nedopustivo da se u Parlamentu BiH minimizira najveća opoziciona stranka kakav je SNSD.

- Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad OBA uvijek je iz opozicije. SNSD i DNS imaju sedam poslanika u Predstavničkom domu i tri delegata u Domu naroda, ali neko želi da rukovođenje tom komisijom preuzme SDP, koji je patuljak na nivou parlamentarne vlasti - kazao je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana