SDA podriva BiH, RS brani svoja prava

Marijana Miljić
SDA podriva BiH, RS brani svoja prava

Banjaluka - Najveća bošnjačka stranka SDA nastoji da podrije stabilnost, bezbjednost i saradnju u BiH i izazove krizu stalnim napadima i prijetnjama usmjerenim prema Srpskoj, s ciljem da zabrani obilježavanje dana nastanka RS - 9. januara.

Navedeno je to u 16. izvještaju koji je Vlada RS, uz propratno pismo predsjednika RS Milorada Dodika, uputila Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

SDA, kako je navedeno, osporava Dan Republike, ali ne i slične vjerske ili nacionalne praznike koje slave Bošnjaci i Hrvati.

- Takvi postupci te stranke predstavljaju podrivanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH, ali i saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda - navedeno je u izvještaju.

Naglašeno je da su ozbiljne prijetnje koje su Dodiku uputili SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović samo nekoliko dana nakon održavanja referenduma o Danu RS. Izetbegović je tada poručio da će Dodik završiti kao Sadam Husein, Muamer Gadafi ili Slobodan Milošević.

- Pored toga, SDA je odmah nakon referenduma zatražila i hapšenje Dodika, a glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović tada je poručio da će istraga protiv njega zbog referenduma biti prioritet. Stvarni razlog upućivanja poziva Dodiku za saslušanje i prioriteta koji mu je pripisan je uplitanje u lokalne izbore, koji su održani sedam dana nakon referenduma - navedeno je u izvještaju.

RS je podsjetila da je SDA, između ostalog, taocem držala kreditna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) samo da bi od Srpske izvukla ustupke koji nisu imali nikakve veze sa kreditom. Nastavili su i sa uticajem na Tužilaštvo BiH s ciljem sprečavanja procesuiranja zločina nad srpskim žrtvama i blokiranja reforme pravosuđa koja je nužna u procesu evropskih integracija. Pod pritiskom SDA je takođe donesen i jedinstven program obrade podataka popisa stanovništva s ciljem vještačkog uvećanja broja Bošnjaka u BiH.

- SDA je doprinijela pretvaranju BiH u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju, ne samo sa RS i FBiH već i čitavu Evropu i ostatak svijeta. Ova stranka nastavlja da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima, a bezbjednosni aparat kojim dominiraju ne bori se protiv ove prijetnje. I međunarodna zajednica svojom podrškom politici SDA nenamjerno povećava rizik od terorizma - navedeno je u izvještaju.

Savjetu bezbjednosti poručeno je i da će RS nastaviti da brani svoja prava koja ima na osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja mira. Srpska je podsjetila i da su na nedavno održanim lokalnim izborima stranke vladajuće koalicije u RS odnijele ogromnu pobjedu, čime je poslata snažna poruka podrške Vladi RS i njenim politikama, ali i da su se glasači na referendumu o Danu RS u ogromnoj većini izjasnili za zadržavanje Dana Republike, 9. januara.

- Uprkos tvrdnjama funkcionera SDA, referendum nije imao nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH i organizovan je u skladu sa propisima. Referendum je bio samo korak ka izvršenju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz novembra 2015. godine, koja ne može razumno da se tumači kao zabrana RS da obilježava dan svog osnivanja - navedeno je u izvještaju.

RS je u izvještaju navela da će pružiti snažnu podršku evropskim integracijama BiH i reformama neophodnim za kontinuiran napredak.

- U daljem radu na reformama, čiji je cilj rast privrede i napredovanje u evropskim integracijama, RS traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH. Srpska je uvjerena da BiH može biti stabilan i uspješan dio Evrope pod uslovom da se poštuje njena dejtonska struktura - navedeno je izvještaju RS.

SIPA

U izvještaju je navedeno i da Agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA) i dalje izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog nepoštovanja vladavine prava.

- Novi direktor SIPA krenuo je u niz provokativnih oružanih upada u policijske stanice i ustanove u RS u koordinaciji sa Sudom i Tužilaštvom BiH - navedeno je u izvještaju.

Ključne poruke u izvještaju

SDA nastoji da izazove krizu u BiH

- napada i prijeti RS

- osporava Dan Republike

- vrši uticaj na Tužilaštvo i Sud BiH

- blokira reformu pravosuđa

- nametnula program za obradu popisa

- pretvorila BiH u utočište džihadista

- podržava mudžahedine i nakon rata

RS nastavlja da brani svoja prava

- Glasači na izborima poslali poruku podrške Vladi RS

- Referendum nema nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH

Evropske integracije

- RS igra vodeću ulogu u promovisanju evropskih integracija

- Evropske integracije nalažu reformu pravosudnih i tužilačkih institucija BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana