SDA opstruiše procesuiranje ratnih zločina

Svjetlana Šurlan
SDA opstruiše procesuiranje ratnih zločina

Sarajevo - Savjet ministara BiH odgodio je na zahtjev ministara iz SDA izjašnjavanje o Strategiji za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godina zbog čega je i dalje onemogućena isplata plata sudijama, tužiocima i drugim radnicima u pravosuđu koji rade na predmetima ratnih zločina.

EU je zbog nedonošenja strategije za reformu sektora pravde u martu obustavila isplatu novca BiH namijenjenog za rad i plate 141 radnika u sudovima i tužilaštvima. Odgađanjem usvajanja Strategije i dalje ostaju neispunjeni uslovi da EU nastavi da BiH prenosi novac iz svojih pretpristupnih fondova. Blokirana je druga tranša, a novcem iz EU se finansira dodatno osoblje u pravosuđu koje radi na predmetima ratnih zločina. Ono je angažovano kako bi bio smanjen broj neriješenih predmeta ratnih zločina.

Na sjednici Savjeta ministara tokom razmatranja teksta Strategije za reformu sektora pravde vođena je duga diskusija. Ministar pravde BiH Josip Grubeša insistirao je na tome da Strategija bude usvojena. Međutim, ministri iz SDA tražili su odgađanje izjašnjavanja pravdajući to potrebom dodatnog usaglašavanja iako su strategiju ranije sa Grubešom usaglasili ministri pravde RS Anton Kasipović i FBiH Mato Jozić i predstavnici Delegacije EU u BiH. Saglasnost na Strategiju dalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić rekao je da je RS i ranije upozoravala da je SDA direktno upletena u opstruisanje procesuiranja ratnih zločina, jer je na red došlo da budu istraženi zločini koje je Armija RBiH počinila nad Srbima.

- Ovo je još jedan od dokaza da svjesno opstruišu rješavanje predmeta ratnih zločina jer se boje procesuiranja onih koji su činili zločine nad Srbima - rekao je Kojić i dodao da zbog neusvajanja Strategije oni koji rade na predmetima ratnih zločina nemaju primanja koja dolaze iz fondova EU.

Ekspert za borbu protiv terorizma koji godinama ističe potrebu procesuiranja ratnih zločina, posebno onih koje su počinili mudžahedini, Dževad Galijašević rekao je da SDA sa Bakirom Izetbegovićem na čelu namjerno opstruiše rad na predmetima raznih zločina.

- Oni to rade namjerno sa jasnim ciljem da zaštite zločince iz svojih redova - istakao je Galijašević za Srnu.

Iako je prošlo 20 godina od rata, za zločine je osumnjičeno više od 9.000 osoba koje nikad nisu procesuirane. Radi se uglavnom o zločinima nad Srbima, a među neriješenim su i veliki predmeti "Atif Dudaković", "Dobrovoljačka ulica", "Tuzlanska kolona", "Odred El mudžahedin" i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana