SDA minira naplatu duga od Rusije

Goran Maunaga
SDA minira naplatu duga od Rusije

Sarajevo - SDA prijeti da minira potpisivanje sporazuma o izmirenju oko 125 miliona dolara klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, zatraživši da od tog iznosa bude odbijen ratni dug prema Rusiji.

To znači da bi institucijama BiH, entitetima i Brčko distriktu pripalo tek 20 miliona, jer dug za gas iznosi 105 miliona dolara. Prebijanje ratnog duga za gas kroz isplatu klirinškog duga Savjetu ministara BiH je predložio federalni ministar energetike, industrije i rudarstva iz SDA Nermin Džindić. Ta dva pitanja nemaju nikakvu međusobnu vezu, jer se klirinški dug međudržavnim ugovorom rješava između dvije države, dok je ratni dug za gas komercijalni posao, s obzirom na to da sarajevska firma "Energoinvest" duguje Rusiji za isporučeni gas.

Kako će se ovaj zahtjev odraziti na prijedlog ruskog Ministarstva finansija da klirinški dug bude isplaćen u gotovini u petak niko nije mogao da prognozira. U kabinetu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, koji je ključna karika u ovom procesu, naglasili su da će se držati svojih nadležnosti.

- Već su upućeni zahtjevi vladama entiteta da se izjasne o prijedlogu Rusije za izmirivanje klirinškog duga. Čekamo odgovore iz entitetskih vlada, a nakon toga biće potpisan sporazum s ruskom vladom - rekli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Ovo ministarstvo pokrenulo je proceduru za potpisivanje sporazuma s vladom Ruske Federacije o izmirivanju klirinškog duga u gotovini, od kojeg 36,29 miliona dolara pripada RS. Bevandi je nedavno iz Ministarstva finansija Ruske Federacije stigao zvaničan odgovor u kojem je navedeno da je prihvaćen način raspodjele novca u skladu sa zakonskim rješenjima u BiH. BiH je jedina država iz bivše SFRJ koja će dug nekadašnjeg SSSR-a namiriti u novcu, a ne u robi. Klirinški dug Rusije prema BiH nastao je prije rata u BiH na osnovu nenaplaćenih potraživanja ovdašnjih firmi koje su svoje proizvode isporučile u Rusiju.

Ranije je bilo više zvaničnih prijedloga za namirivanje duga od Rusije, koji su uključivali helikoptere, traktore i drugu robu. U informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH iz januara 2013. godine o naplati klirinških potraživanja od Rusije navedeni su stavovi vlada RS i FBiH u vezi sa ratnim dugom "Energoinvesta" za gas. Istaknuto je da Vlada RS ne prihvata ni obračun tog duga niti dio dugovanja, a posebno prijeratnih. Osim toga, Vlada FBiH je uvela naknadu za potrošače u tom entitetu kako bi taj dug za gas bio otplaćivan.

U Federalnom ministarstvu energetike, industrije i rudarstva i preduzeću "BH gas", koje preuzelo poslove sa gasom, u petak nismo uspjeli doći do izjava. U Ministarstvu finansija RS su pozdravili brzo rješavanje pitanja klirinškog duga i spremnost Rusije da ga izmiri u gotovini, najavivši da će Vlada RS u što skorijem roku zauzeti stav o potpisivanju sporazuma.

Promjene

Prijedlozi i platforme za vođenje pregovora mijenjani su skoro deceniju.

Na nedavni prijedlog Ministarstva finansija Ruske Federacije da dug bude isplaćen u gotovini, primjedbe su imali predstavnici RS u institucijama BiH iz Saveza za promjene koji su tražili da dug ne bude isplaćen direktno entitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana