СДА минира наплату дуга од Русије

Горан Маунага
СДА минира наплату дуга од Русије

Сарајево - СДА пријети да минира потписивање споразума о измирењу око 125 милиона долара клириншког дуга Руске Федерације према БиХ, затраживши да од тог износа буде одбијен ратни дуг према Русији.

То значи да би институцијама БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту припало тек 20 милиона, јер дуг за гас износи 105 милиона долара. Пребијање ратног дуга за гас кроз исплату клириншког дуга Савјету министара БиХ је предложио федерални министар енергетике, индустрије и рударства из СДА Нермин Џиндић. Та два питања немају никакву међусобну везу, јер се клириншки дуг међудржавним уговором рјешава између двије државе, док је ратни дуг за гас комерцијални посао, с обзиром на то да сарајевска фирма "Енергоинвест" дугује Русији за испоручени гас.

Како ће се овај захтјев одразити на приједлог руског Министарства финансија да клириншки дуг буде исплаћен у готовини у петак нико није могао да прогнозира. У кабинету министра финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванде, који је кључна карика у овом процесу, нагласили су да ће се држати својих надлежности.

- Већ су упућени захтјеви владама ентитета да се изјасне о приједлогу Русије за измиривање клириншког дуга. Чекамо одговоре из ентитетских влада, а након тога биће потписан споразум с руском владом - рекли су у Министарству финансија и трезора БиХ.

Ово министарство покренуло је процедуру за потписивање споразума с владом Руске Федерације о измиривању клириншког дуга у готовини, од којег 36,29 милиона долара припада РС. Беванди је недавно из Министарства финансија Руске Федерације стигао званичан одговор у којем је наведено да је прихваћен начин расподјеле новца у складу са законским рјешењима у БиХ. БиХ је једина држава из бивше СФРЈ која ће дуг некадашњег СССР-а намирити у новцу, а не у роби. Клириншки дуг Русије према БиХ настао је прије рата у БиХ на основу ненаплаћених потраживања овдашњих фирми које су своје производе испоручиле у Русију.

Раније је било више званичних приједлога за намиривање дуга од Русије, који су укључивали хеликоптере, тракторе и другу робу. У информацији Министарства финансија и трезора БиХ из јануара 2013. године о наплати клириншких потраживања од Русије наведени су ставови влада РС и ФБиХ у вези са ратним дугом "Енергоинвеста" за гас. Истакнуто је да Влада РС не прихвата ни обрачун тог дуга нити дио дуговања, а посебно пријератних. Осим тога, Влада ФБиХ је увела накнаду за потрошаче у том ентитету како би тај дуг за гас био отплаћиван.

У Федералном министарству енергетике, индустрије и рударства и предузећу "БХ гас", које преузело послове са гасом, у петак нисмо успјели доћи до изјава. У Министарству финансија РС су поздравили брзо рјешавање питања клириншког дуга и спремност Русије да га измири у готовини, најавивши да ће Влада РС у што скоријем року заузети став о потписивању споразума.

Промјене

Приједлози и платформе за вођење преговора мијењани су скоро деценију.

На недавни приједлог Министарства финансија Руске Федерације да дуг буде исплаћен у готовини, примједбе су имали представници РС у институцијама БиХ из Савеза за промјене који су тражили да дуг не буде исплаћен директно ентитетима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана