SDA hoće da razbije RS

Željka Domazet
SDA hoće da razbije RS

Sarajevo, Banjaluka - Rezolucijom o ustavnim promjenama koju je usvojio kongres SDA, a koja predviđa ukidanje entiteta i formiranje Republike BiH organizovane u pet regija i kamuflažom o srednjem nivou vlasti ta stranka duboko zadire u status RS s ciljem njenog razbijanja, izjavio je juče predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik.

On je istakao da je SDA slične pokušaje imala i ranije i da su oni u nekoliko navrata odbijeni.

- Naš pristup ostaje isti. Ako govorim kao stranački lider, ostaje onako kako smo rekli na Saboru SNSD-a. Ako govorim kao predsjednik RS, ostajemo privrženi Dejtonskom sporazumu čije ugrožavanje nećemo tolerisati, a pitaćemo i narod šta o tome misli - rekao je Dodik.

Istakao je da određene strukture ne vide opasnost u tome za šta se založila SDA.

- Te strukture u segmentima, korak po korak, pružaju mogućnost da se desi reorganizacija i nova organizacija BiH. Sjećam se neprimjerenih reakcija na rezoluciju koju je usvojio SNSD i sada me zanima na koji način će biti komentarisana politika SDA o reorganizaciji BiH. Ovo je antidejtonsko djelovanje koje ne ide ka tome da se u BiH uvažavaju svi na ravnopravan način, nego žele da naprave eksperiment od kojeg nisu nikada odustali - istakao je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kaže da svako ima pravo da izrazi želje, ali da je stav SDA potpuno neprihvatljiv.

- Ne znam na kojem prostoru to misle da prave, jer niko iz RS takvo nešto neće nikada prihvatiti - kaže Pavić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je novopečeni lider SDA Bakir Izetbegović promovisao ratne ciljeve te stranke.

- Prisustvo funkcionera SDS-a i PDP-a na kongresu SDA na kojem su takvi ciljevi promovisani je novo svjedočanstvo o probosanskoj politici te dvije stranke i spremnosti da podrže ispunjavanje tih ciljeva. Sada je potpuno jasno zašto su čelnici SDS-a i PDP-a oštro kritikovali programska dokumenta SNSD-a u kojima se govori o pravu na referendum o samostalnosti RS kao legitimnom odgovoru srpskog naroda na politiku bošnjačkih partija čiji je cilj ukidanje entiteta - kazao je Košarac.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, koji je napustio SDS zbog odustajanja te stranke od nacionalne politike i povlađivanja Izetbegoviću, rekao je da je nakon kongresa SDA jasno da su njegova upozorenja o političkoj izdaji kao početku procesa ukidanja RS bila tačna.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je na kongresu da će se stranka zalagati za usvajanje novog ustava BiH.

- Taj bi ustav definisao Republiku BiH sa tri nivoa vlasti. Uz nivo BiH bi bio i regionalni nivo vlasti koji bi činilo pet ili više multietničkih regiona, a lokalni bi činili opštine i gradovi - kazao je Džaferović.

Poslanici SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević i Borislav Bojić nisu odgovarali na telefonske pozive, a ova stranka nije reagovala na rezoluciju kongresa SDA. Rezolucija SDA prošla je i bez reakcija predstavnika međunarodne zajednice.

Rezolucija o Srebrenici

Milorad Dodik je istakao da su poslanici SNSD-a spremni da, ako na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH dođe rezolucija o osudi genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u drugom krugu glasanja uđu na sjednicu i glasaju da bi zaustavili njeno usvajanje.

- Prijedlog rezolucije je upućen na sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma, ali lider SDS-a Mladen Bosić, kao član tog kolegijuma, može to da odbije. Čuo sam se sa Bosićem i liderom PDP-a Mladenom Ivanićem i mislim da postoji saglasnost svih nas da to ne može da bude izglasano u Parlamentu BiH - rekao je Dodik.

Metla za "tihićevce"

Jedan od kandidata za potpredsjednika SDA Sadik Ahmetović kazao je da je imao posmatrača koji je uočio nepravilnosti kod brojanja glasova na kongresu.

- Komisija ga nije slušala i nije htjela da uvaži te primjedbe. Šteta je za SDA što je bacila sumnju na izbor potpredsjednika stranke. Kadrovi koje je predložio pokojni Sulejman Tihić su potpuno pometeni iz strukture stranke - kazao je Ahmetović.

Za predsjednika SDA izabran je Bakir Izetbegović, za zamjenika Adil Osmanović, a za potpredsjednike Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Edin Ramić i Mirsad Kukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana