СДА хоће да разбије РС

Жељка Домазет
СДА хоће да разбије РС

Сарајево, Бањалука - Резолуцијом о уставним промјенама коју је усвојио конгрес СДА, а која предвиђа укидање ентитета и формирање Републике БиХ организоване у пет регија и камуфлажом о средњем нивоу власти та странка дубоко задире у статус РС с циљем њеног разбијања, изјавио је јуче предсједник РС и СНСД-а Милорад Додик.

Он је истакао да је СДА сличне покушаје имала и раније и да су они у неколико наврата одбијени.

- Наш приступ остаје исти. Ако говорим као страначки лидер, остаје онако како смо рекли на Сабору СНСД-а. Ако говорим као предсједник РС, остајемо привржени Дејтонском споразуму чије угрожавање нећемо толерисати, а питаћемо и народ шта о томе мисли - рекао је Додик.

Истакао је да одређене структуре не виде опасност у томе за шта се заложила СДА.

- Те структуре у сегментима, корак по корак, пружају могућност да се деси реорганизација и нова организација БиХ. Сјећам се непримјерених реакција на резолуцију коју је усвојио СНСД и сада ме занима на који начин ће бити коментарисана политика СДА о реорганизацији БиХ. Ово је антидејтонско дјеловање које не иде ка томе да се у БиХ уважавају сви на равноправан начин, него желе да направе експеримент од којег нису никада одустали - истакао је Додик.

Предсједник ДНС-а Марко Павић каже да свако има право да изрази жеље, али да је став СДА потпуно неприхватљив.

- Не знам на којем простору то мисле да праве, јер нико из РС такво нешто неће никада прихватити - каже Павић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је новопечени лидер СДА Бакир Изетбеговић промовисао ратне циљеве те странке.

- Присуство функционера СДС-а и ПДП-а на конгресу СДА на којем су такви циљеви промовисани је ново свједочанство о пробосанској политици те двије странке и спремности да подрже испуњавање тих циљева. Сада је потпуно јасно зашто су челници СДС-а и ПДП-а оштро критиковали програмска документа СНСД-а у којима се говори о праву на референдум о самосталности РС као легитимном одговору српског народа на политику бошњачких партија чији је циљ укидање ентитета - казао је Кошарац.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, који је напустио СДС због одустајања те странке од националне политике и повлађивања Изетбеговићу, рекао је да је након конгреса СДА јасно да су његова упозорења о политичкој издаји као почетку процеса укидања РС била тачна.

Потпредсједник СДА Шефик Џаферовић рекао је на конгресу да ће се странка залагати за усвајање новог устава БиХ.

- Тај би устав дефинисао Републику БиХ са три нивоа власти. Уз ниво БиХ би био и регионални ниво власти који би чинило пет или више мултиетничких региона, а локални би чинили општине и градови - казао је Џаферовић.

Посланици СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић и Борислав Бојић нису одговарали на телефонске позиве, а ова странка није реаговала на резолуцију конгреса СДА. Резолуција СДА прошла је и без реакција представника међународне заједнице.

Резолуција о Сребреници

Милорад Додик је истакао да су посланици СНСД-а спремни да, ако на дневни ред сједнице Представничког дома Парламента БиХ дође резолуција о осуди геноцида над Бошњацима у Сребреници, у другом кругу гласања уђу на сједницу и гласају да би зауставили њено усвајање.

- Приједлог резолуције је упућен на сједницу Колегијума Представничког дома, али лидер СДС-а Младен Босић, као члан тог колегијума, може то да одбије. Чуо сам се са Босићем и лидером ПДП-а Младеном Иванићем и мислим да постоји сагласност свих нас да то не може да буде изгласано у Парламенту БиХ - рекао је Додик.

Метла за "тихићевце"

Један од кандидата за потпредсједника СДА Садик Ахметовић казао је да је имао посматрача који је уочио неправилности код бројања гласова на конгресу.

- Комисија га није слушала и није хтјела да уважи те примједбе. Штета је за СДА што је бацила сумњу на избор потпредсједника странке. Кадрови које је предложио покојни Сулејман Тихић су потпуно пометени из структуре странке - казао је Ахметовић.

За предсједника СДА изабран је Бакир Изетбеговић, за замјеника Адил Османовић, а за потпредсједнике Шефик Џаферовић, Денис Звиздић, Асим Сарајлић, Един Мушић, Шемсудин Дедић, Сафет Софтић, Един Рамић и Мирсад Кукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана