СДА диже галаму јер губи утицај

Жељка Домазет
СДА диже галаму јер губи утицај

Сарајево - Посљедње поруке из Странке демократске акције (СДА) коју предводи Бакир Изетбеговић, а у којима траже свеобухватну реформу правосуђа у БиХ, нису плод жеље да буде унапријеђено стање у том сектору, већ страха од губитка утицаја који имају годинама.

Оцијенио је то за “Глас Српске” савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика за уставно-правна питања Драгољуб Рељић.

Своје намјере и потезе СДА је објелоданила након сједнице Предсједништва странке која је завршена у четвртак касно увече, а у једном од закључака су се дотакли и правосуђа, али и поновили да нису оставили по страни иницијативу којом траже промјену имена Републике Српске да би у назив била унесена имена друга два конститутивна народа у БиХ.

Потпредсједник СДА Един Рамић саопштио је да странка тражи темељну реформу правосудног система БиХ и трансформацију Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) и његових надлежности да би, како је казао, било враћено повјерење грађана у цјелокупни правосудни систем. Став те странке је да је именовањем Гордане Тадић на позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ довршен процес противуставног одстрањивања Бошњака са челних позиција у правосуђу. Рамић је навео да је у вријеме када је била вршилац дужности главног тужиоца заустављен процес санкционисања одговорних за референдум поводом обиљежавања 9. јануара као Дана Републике Српске те почео процес масовног хапшења и процесуирања команданата Армије РБиХ.

Рељић је, осврћући се на те наводе, рекао да је веома индикативно да СДА сада диже галаму у вези са избором челника у правосуђу БиХ.

- Очигледно да су се сада из СДА сјетили да је потребно извршити реформу правосуђа коју ми захтијевамо годинама. Нажалост, разлог је очигледно само тај што њихов кандидат није изабран за главног тужиоца, како је то у правосуђу на нивоу БиХ било до сада на неким челним позицијама. Дуго година на челу Суда БиХ била је њихов кандидат Медџида Кресо и нису се бунили што је годинама на тој позицији. Јавна је тајна да многи тужиоци и судије у правосуђу БиХ раде по њиховом диктату и пресуде се доносе по том диктату - констатовао је Рељић.

Коментаришући истрајавање на захтјеву за промјену имена Републике Српске и након засједања Савјета за примјену мира (ПИК) и реакција свих правних стручњака који су констатовали да тај захтјев нема никаквог утемељења, Рељић је рекао да је Република Српска уставна категорија и да то не може нико оспорити.

- У Републици Српској сви апсолутно уживају права и слободе без обзира на нацију, вјеру или политичку припадност. Посљедњи попис је показао колико је Срба остало у ФБиХ и због тога имамо проблем јер не можемо да попунимо ни Клуб делегата српског народа у Дому народа федералног парламента, а треба их 17. СДА у Српској има и потпредсједника Републике, има потпредсједника Народне скупштине, имају представнике и у Вијећу народа и многим другим институцијама - рекао је Рељић и подсјетио да је и Бакир Изетбеговић констатовао да у ФБиХ има три одсто Срба, што веома јасно говори о стању на терену.

Званичници Републике Српске и представници парламентарних странака недавно су одржали заједнички састанак послије којег је наглашено да ће, ако СДА поднесе иницијативу за промјену назива Републике Српске и ако Уставни суд БиХ прихвати да је разматра, бити заказана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити донесена одлука о будућем статусу Српске.

Дискриминација

Удружење Срба из БиХ поручило је да је потпуно неоснована иницијатива за укидање назива Република Српска, јер је Српска држава свих народа који у њој живе и потпуно су равноправни пред Уставом Српске, за разлику од Федерације БиХ гдје су Срби дискриминисани, а на појединим функцијама су одговорни за ратне злочине, пљачку и етничко чишћење тих простора.

- Можемо констатовати да појединци са оваквом прошлошћу у ФБиХ располажу државним буџетима или су у непосредној близини одлучивања у управним одборима, што свакако не доприноси и даље ствара сумњу код Срба - наведено је у петак у саопштењу удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана