СДА чека да вријеме учини своје

Жељка Домазет
СДА чека да вријеме учини своје

Сарајево - Министри из СДА јасно су поручили да ревидирану стратегију за процесуирање предмета ратних злочина, којом је предвиђено да предмети ратних злочина буду ријешени до 2023. године, неће подржати у овом мандату, тако да је сада судбину овог документа веома тешко предвидјети, рекао је за “Глас Српске” министар правде БиХ Јосип Грубеша (ХДЗ БиХ).

- Није ми јасно што се сад то питање одуговлачи. Ако смо ревидирану стратегију за процесуирање ратних злочина усагласили на свим нивоима са свим релевантним институцијама, ако су у радној групи учествовали представници свих институција које партиципирају директно и индиректно у њеном усаглашавању и они на које се та стратегија односи и ако су дали позитивно мишљење - зашто се она не усваја? За стратегију имамо подршку и међународне заједнице - рекао је Грубеша.

Додао је да код неких министара у Савјету министара постоји необјашњива задршка.

- Ако нам је стало да процеси за ратне злочине буду завршени у што краћем периоду, а Ревидирана стратегија каже да се то треба завршити до 2023. године, не знам зашто се одуговлачи - каже Грубеша.

На питање ко са тим одуговлачи у Савјету министара када су све релевантне институције дале зелено свјетло за стратегију, Грубеша је казао да су разлози оних који то чине необјашњиви.

- Имамо министре из реда СДА који су то јавно рекли и који су мене у медијима јавно прозивали за недоношење стратегије. Они су експлицитно рекли да стратегија никада неће бити усвојена у овом сазиву Савјета министара - рекао је Грубеша.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је за “Глас Српске” да је несхватљиво због чега стратегија није усвојена и да за то нема рационалног објашњења.

- За усаглашавање тог документа уложено је много рада, труда и енергије. Раније никоме ништа није било спорно. Дали смо обећање и Европској комисији да ћемо то урадити. Сматрам да је неопходно тај документ што хитније усвојити - рекао је Касиповић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је очигледно да СДА прави опструкције да би вријеме учинило своје.

- И сада смо свједоци да у многим предметима који се воде пред судовима, а нарочито у онима за најтеже ратне злочине пред Судом БиХ многи свједоци умиру или одустају од свједочења. Очигледно је да због оваквог односа многе жртве српске националности неће добити сатисфакцију. То је недопустиво и стратегија мора бити хитно усвојена, а судови морају одмах почети да раде најсложеније предмете који годинама у правосудним институцијама на нивоу БиХ скупљају прашину - рекао је Којић.

Боровац

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац рекла је прије двије седмице да у овом сазиву Савјета министара БиХ стратегија неће бити усвојена.

Нагласила је да је много труда уложено да би овај документ био израђен, али да због одређених блокада политичке природе она још није добила подршку у Савјету министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана