SDA, HDZ-u i SNSD-u nedostaje samo jedan poslanik za većinu u Parlamentu BiH

klix.ba
SDA, HDZ-u i SNSD-u nedostaje samo jedan poslanik za većinu u Parlamentu BiH

Sarajevo - Stranci demokratske akcije (SDA), Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nedostaje samo jedan poslanik za većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na ovogodišnjim izborima za državni organ zakonodavne vlasti SDA je osvojila devet mandata, HDZ BiH pet mandata, a SNSD šest mandata, s tim što će stavove SNSD-a slijediti i Obren Petrović koji je izabran sa liste SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno bira s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Prema rezultatima ovogodišnjih izbora, SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno imaju 21 poslanika u Predstavničkom domu PSBiH. Odnosno, za parlamentarnu većinu potrebna im je samo još ruka jednog državnog parlamentarca.

Iako još uvijek nije poznato ko će biti partner SNSD-a i HDZ-a BiH u vlasti izvjesno je kako će ove stranke voditi pregovore sa SDA, jer su lijevo orijentisani politički subjekti ranije ocijenili besmislenim mogućnost koaliranja sa strankama s etničkim predznakom.

U broj od 21 poslanika, koliko imaju SDA, HDZ i SNSD, nisu uračunata dva poslanika iz Socijalističke partije (SP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), a što bi bilo dovoljno da se oformi parlamentarna većina od 23 poslanika, piše Klix.ba.

Naravno, nije isključeno ni da druge političke stranke promijene mišljenje i prije formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH odluče podržati etničke stranke, odnosno biti dio nove parlamentarne većine.

Predsjednik SNSD-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je otvoreno kazao da će sačekati rasplet situacije u Federacija BiH te da onaj ko osigura legitimnu većinu u FBiH treba da bude prihvaćen kao partner na nivou BiH. Dodik je istakao i da vjeruje kako će se SNSD i HDZ BiH pratiti u pogledu zajedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana