SDA: Biće zatražena temeljna reforma pravosudnog sistema

Srna
SDA: Biće zatražena temeljna reforma pravosudnog sistema

Sarajevo - Stranka demokratske akcije /SDA/ tražiće temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ i njegovih nadležnosti, da bi bilo vraćeno povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem, izjavio je večeras novinarima potpredsjednik ove stranke Edin Ramić.

Ramić je, predstavljajući zaključke Predsjedništva SDA, rekao da ova stranka smatra da je imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH dovršen proces protivustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu.

On izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je u vrijeme kada je Tadićeva vršila funkciju v.d. glavnog tužioca zaustavljen proces sankcionisanja odgovornih za referendum povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske i počeo proces masovnog hapšenja i procesuiranja komandanata tzv. Armije BiH.

On je ponovio ranije stavove SDA o položaju Bošnjaka i Hrvata u Repubilci Srpskoj, u skladu sa ustavnom odredbom o konstitutivnosti svih naroda u svakom dijelu BiH.

“Ukoliko se ne promijeni odnos vlasti u Republici Srpskoj prema Ustavom zagarantovanim pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašteni predlagači iz SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, da bi u naziv Republika Srpska bila unesena imena druga dva konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Ramić.

On je napomenuo da se Predsjedništvo SDA osvrnulo i na reagovanje OHR-a i Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ na najavu podnošenja apelacije kojom se traži otklanjanje diskriminacije u Republici Srpskoj u kojem se, kako je rekao, odgovornost vještački raspoređuje po “nepravednoj matrici žtriju stranaž”.

Ramić je rekao da SDA pozdravlja normalizaciju procesa pregovaranja o definisanju postizbornih koalicija.

“Procese pregovaranja je potrebno ubrzati da bismo što prije formirali vlasti na svim nivoima. Vlasti treba da predvode stranke koje su pobijedile na izborima i koje predstavljaju pretežnu volju birača”, rekao je Ramić.

On je istakao primjer Kantona Sarajevo gdje je moguće vidjeti kakvu štetu može “proizvesti koalicija zbira izbornih gubitnika”.

“Nakon odluke Ustavnog suda kojom se proglašava nenadležnim u vezi sa apelacijom Kluba delegata SDA po pitanju Uputstva CIK-a, SDA će nastaviti da učestvuje u izboru delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u skladu sa osporenim uputstvom koje je privremenog karaktera”, rekao je Ramić.

On je napomenuo da će kod usvajanja izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborom delegata, SDA insistirati isključivo na izmjenama koje su u skladu sa odredbama Ustava FBiH.

Upitan o eventualnom finansijskom kolapsu FBiH jer nije okončan proces konstitusanja vlasti i usvojen budžet za 2019. godinu, Ramić je istakao da se to neće desiti, te da bi u narednih desetak dana mogao biti konstituisan novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ukoliko se to ne dogodi predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara morala bi postupiti u sladu da Poslovnikom i sazvati sjednicu starog saziva Doma na zahtjev Kluba bošnjačog naroda.

“Finansijski kolaps se neće desiti, ali će FBiH trpjeti ovaj problem”, dodao je Ramić. /kraj/bm/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana