САД забринуте због изборних неправилности у БиХ

Танјуг
САД забринуте због изборних неправилности у БиХ

Вашингтон - Сједињене Америчке Државе изразиле су забринутост због изборних неправилности у Босни и Херцеговини и позвале институције те земље да се позабаве мањкавостима изборног процеса на које су им указали посматрачи ОЕБС-а.

“Очекујемо од свих актера и грађана да своје притужбе прослиједе успостављеним правним каналима и охрабрујемо све политичке лидере да буду великодушни у побједи и достојанствени у поразу”, саопштио је данас Стејт департмент.

САД, наводи се у саопштењу портпаролке Хедер Науерт, дијеле забринутост због изборног процеса коју је изразила посматрачка мисија ОЕБС, међународни посматрачки тимови и локалне невладине организације.

“То укључује забринутост у погледу тачности гласачких спискова, непристрасности изборних посматрача, равноправног приступа медијима и злоупотребе јавних средстава”, прецизира Стејт департмент, указујући да се таква забринутост коси с приврженошћу коју су босанске власти исказале у потпуности поштеним и транспарентним изборима.

САД, наводи се у саопштењу, похваљују грађане БиХ због учешћа у општим изборима 7. октобра.

“Наше двије земље одржавају трајно пријатељство и остајемо посвећени циљу стабилне и просперитетне Босне и Херцеговине”, поручује Стејт департмент.

У саопштењу се напомиње да САД остају посвећене партнерству с грађанима и владом БиХ док раде на обухватним изборним, политичким, социјалним и економским реформама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана