САД у најдужој блокади од 1995.

Глас Српске
САД у најдужој блокади од 1995.

Вашингтон - Америчка савезна администрација остаје “закључана”, а запослени без плата пошто су пропали нови преговори између предсједника Доналда Трампа и представника Демократске странке, која чини већину у Конгресу.

Био је то кратак састанак, тврде сви учесници. На једној страни предсједница Конгреса Ненси Пелоси и сенатор Чак Шумер, обоје из Демократске странке, која има већину, на другој републикански предсједник Доналд Трамп. Циљ састанка је био договор о савезном буџету за 2019. годину, без којег је савезна администрација блокирана, а више од 800.000 запослених не прима плате. Такве блокаде нису стране САД, али то да договора нема 19 дана је најдужа блокада од 1995. године.

Проблем је настао због предсједниковог захтјева да буде одобрено пет милијарди долара за зид на граници са Мексиком, који би био физичка препрека илегалним мигрантима. Представници Демократске странке оштро се противе томе.

Судећи према његовој објави на “Твитеру”, предсједник Трамп је сјео за сто спреман да пристане на моментални прекид блокаде ако му одговоре да ли ће за 30 дана Конгрес пристати на изградњу зида.

Када је поново добио негативан одговор од Ненси Пелоси, рекао је само “бај-бај” и устао, поручујући да ту више нема посла.

Пелосијева и Шумер су послије изласка из Ситуационе собе у Бијелој кући, гдје су се сусрели са предсједником, медијима изјавили да су тотално изненађени и да су присуствовали још једном предсједниковом “тантруму”.

Лидер демократа у Сенату, сенатор Шумер, рекао је да је предсједник питао Ненси Пелоси да ли ће одобрити “његов зид” и, када је добио негативан одговор, лупио је шакама о сто и рекао да немају о чему више да разговарају и уз поменуто “бај-бај” устао и изашао из собе.

Пелосијева је додала да Трамп вјероватно мисли да је за финансирање зида довољно да Пелосијева и Шумер “траже паре од својих тата”, али да држава не функционише онако како је Трамп навикао у животу. Потпредсједник Мајк Пенс догађај је описао мало другачије, рекавши да је предсједник ушао у собу и чак им понудио слаткише, да ниједног тренутка није подигао глас, а да о лупању о сто нема ни говора.

Ово је двадесета блокада администрације од реформе 1974. године и, ако потраје још само два дана, биће најдужа у историји, дужа од оне која је почела у децембру 1995. под предсједником Клинтоном и трајала је 21 дан. Блокаде су у просјеку трајале осам дана и нису остављале значајне посљедице.

Запослени у страху

Овога пута многи запослени стрепе да неће моћи да плате рате кредита и станарине. У политичком смислу и то у години када се очекује почетак предизборне кампање за изборе у новембру 2020, блокада показује продубљивање подјеле у САД.

Анкете показују да 51 одсто Американаца криви предсједника за блокаду, али и да му 77 одсто републиканских бирача држи страну и сматра да је у праву када тражи изградњу зида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана