САД одлучно одбацује оптужбе о мијешању у изборе

Срна
САД одлучно одбацује оптужбе о мијешању у изборе

Сарајево – Амбасада САД у БиХ упутила је саопштење медијима у којим изричито одбацује све оптужбе за мијешање у изворе у БиХ.

Како је наведено у саопштењу “Сједињене Америчке Државе показују своју посвећеност и преданост грађанима БиХ више од двије деценије, а упркос томе, неодговорни актери и даље нас увлаче у теорије завјере, неутемељене оптужбе и, дословно, лажи”.

“Чврсто вјерујемо да грађани током изборне кампање треба да имају прилику да расправљају о питањима која ће одредити њихову будућност као и будућност њихових породица. Међутим, јавним дискурсом у потпуности доминира реторика утемељена на страху. То је неприхватљиво, те је због ове веома затроване атмосфере и сталних напада, дошло вријеме да проговоримо”, наведено је у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

Истичу да Влада САД и Амбасада САД нису непријатељи БиХ, њених грађана нити њена два ентитета; “ми смо пријатељи свих грађана који желе позитивнију будућност за себе и своје породице. Стварни непријатељи су, као што сви знамо, корупција, незапосленост, лоше услуге у образовном и здравственом систему, те политичари фокусирани само на себе, који, умјесто да се баве овим питањима, покушавају Сједињене Државе и остале пријатеље БиХ претворити у њене противнике”.

Из Амбасада САД кажу да настојања политичара да непосредно прије избора обману јавност и сакрију своје праве намјере свечаним отварањем кружних токова, понудом бесплатних услуга у болницама и осталим привидно корисним активностима, представљају изругивање и вријеђају грађане БиХ.

“Ту није крај – њихова настојања такође укључују злоупотребу јавних средстава и увлачење ратних злочинаца у кампање, те лажно оптуживање дугогодишњих савезника Босне и Херцеговине за непријатељске активности”, наведено је у саопштењу.

Додају, да они одбијају бити дио те манипулације.

“Сједињене Америчке Државе не мијешају се у изборни процесс. Ми одлучно одбацујемо те ужасне оптужбе. Не пружамо подршку нити једној странци, нити једном кандидату. Поред тога, и даље смо истински посвећени пружању подршке вјеродостојним и транспарентним изборима и увијек ћемо упозоравати на куповину гласова, крађу идентитета и друге облике изборне преваре сваки пут када их уочимо. Такве активности у складу су с нашом дугогодишњом подршком владавини права и суверенитету, територијалном интегритету и евроатлантским интеграцијама БиХ”, наводи се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана