САД даје милионе долара за сектор безбједности у БиХ

Срна
САД даје милионе долара за сектор безбједности у БиХ

САД ће у 2019. години обезбиједити милионе долара за помоћ БиХ у сектору безбједности, а 30 одсто усмјерено је на безбједност граница, истакнуто је током сусрета замјеника помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера и америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона са представицима безбједносних агенција у БиХ.

У саопштењу америчке Амбасаде у БиХ наводи се да ће САД наставити да пружају помоћ агенцијама за спровођење закона које настоје да ријеше безбједносне проблеме на прави начин - уз виши ниво координације и професионализације.

- Наша помоћ, међутим, биће усмјерена на оне полицијске агенције и власти који предузимају позитивне кораке ка проналажењу ефикасних рјешења, и које с нама имају заједничке приоритете и циљеве - истакле су америчке дипломате.

У саопштењу се наводи да САД издваја значајна средства за помоћ обуци професионалних, способних, одговорних службеника за спровођење закона који заједно раде на питањима безбједности у БиХ.

САД су у 2018. години обучиле 1.340 оваквих службеника и одржале 126 курсева обуке у области спровођења закона.

Палмер и Нелсон били су данас у Амбасади САД у Сарајеву домаћини састанка високорангираних званичника из цијеле БиХ на којем је разговорано о кључној потреби вишег и побољшаног нивоа координације у раду свих агенција за спровођење закона и безбједносних агенција.

Састанку су присуствовали представници Министарства безбједности БиХ, Граничне полиције, Обавјештајно-безбједносне агенције, те министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Федерације БиХ, као и полиције дистрикта Брчко.

У саопштењу се наглашава да се ова група фокусирала на потребу побољшања сарадње која је најпотребнија у рјешавању проблема повећаног броја миграната који долазе у БиХ.

- Нажалост, умјесто сарадње на рјешавању овог проблема, ентитети раде на формирању резервних полицијских снага - навели су из Амбасаде САД и додали да ове резервне полицијске снаге неће ријешити проблем миграната “јер је питање миграција транснационално и не може се ријешити једностраним напорима”.

У саопштењу се истиче да, умјесто тога, БиХ треба боље обучене, специјализоване, адекватно опремљене и интероперабилне полицијске снаге које су одговорне грађанима, на првом мјесту.

На састанку су Палмер и Нелсон апеловали да званичници распореде ресурсе БиХ како би се подијелио терет који сада непропорционално носе локалне власти, да се брзо ставе на располагање одговарајуће локације у којим мигранти могу бити безбједно смјештени, те да се побољшају механизми који омогућавају да институције боље заједнички раде на рјешавању овог проблема који се тиче цијелог региона.

Из Амбасаде САД истичу да су Палмер и Нелсон званичнике одговорили од једностраног дјеловања, те апеловали да домаћи актери боље користе међународну експертизу и партнерства, као што су они који долазе из НАТО-а и Европола, с циљем побољшања безбједности и у БиХ и у региону.

Прије састанка, Нелсон и Палмер су били у Бихаћу гдје су имали прилику да из прве руке чују да је потребно побољшати сарадњу, те какве су негативне посљедице непостојања те сарадње у вези са мигрантском ситуацијом.

У саопштењу се наводи да су разговарали о томе како су локална заједница и власти на локалном нивоу реаговале и реагују на ову ситуацију на начине којима се афирмише достојанство и људскост и миграната и грађана.

- Речено им је да се овдје не ради о мигрантској кризи, него о неуспјеху ентитетских и институција БиХ да адекватно и стратешки дјелују - додају из америчке Амбасаде.

Учесници састанака су се сагласили да је боља координација и расподјела постојећих ресурса најбољи начин на који власти могу одмах побољшати безбједност БиХ, напомиње се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана