SAD: Preniske kazne za terorizam

Vedrana Kulaga
SAD: Preniske kazne za terorizam

Vašington - BiH i dalje nema sposobnost za snažnu istragu i procesuiranje slučajeva terorizma i terorista, a većina postupaka koji su sprovedeni jesu doveli do osuđujućih presuda, ali kazne nisu adekvatne težini krivičnih djela.

Te ocjene iznesene su u izvještaju Stejt departmenta o međunarodnom terorizmu za 2016. godinu. U izvještaju je navedeno da u borbi protiv terorizma nedostaje koordinacija i saradnja institucija, što je posljedica ličnog, političkog i institucionalnog rivaliteta između agencija za sprovođenje zakona i Tužilaštva BiH.

- BiH je ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma i nastavila je da napreduje uvećavajući svoje antiterorističke kapacitete. Agencije za sprovođenje zakona uglavnom su pomno pratile osumnjičene. Ipak, Udarna grupa za borbu protiv terorizma, koju vodi Tužilaštvo BiH i koja je zadužena za koordinaciju između bezbjednosnih i policijskih agencija, nastavila je da posrće - piše u izvještaju američkih vlasti.

Istaknuto je da su nasilna islamističko-ekstremistička i regionalne nacionalne ekstremističke grupe potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u BiH.

- Određeni broj građana BiH odlazio je u Siriju i Irak, gdje su davali podršku Islamskoj državi i drugim terorističkim grupama, ali je smanjen odliv boraca u poređenju sa ranijim godinama. Zvaničnici BiH i izvori medija procjenjuju da je od 2013. godine oko 300 građana otišlo u Irak i Siriju i da ih se oko 50 vratilo - navedeno je u izvještaju.

Istaknuto je i postojanje značajnih nedostataka u obezbjeđivanju granice.

- Širom zemlje još nedostaju sistemi za odgovor na hitne situacije i agencije za sprovođenje zakona nisu u potpunosti opremljene ili obučene da odgovore na teroristički napad ili prirodnu nepogodu. Manjak razmjene informacija među tijelima za sprovođenje zakona vjerovatno bi dodatno usporio koordinisani odgovor - stoji u izvještaju.

U dokumentu Stejt departmenta zaključeno je da je Evropa u 2016. bila zbog vojnog pritiska na ekstremiste Islamske države meta masovnih terorističkih napada i da prijetnje i dalje ostaju izražene. Najviše napada u svijetu izvršili su pripadnici Islamske države, koji su prošle godine smrt posijali u više od 20 zemalja. Ipak, broj terorističkih napada u svijetu u 2016. godini smanjen je za devet odsto na 11.072 sa 11.774 u 2015. godini. Broj smrtnih slučajeva u terorističkim napadima je smanjen 13 odsto sa 28.328 na 25.621. Kao države koje finansiraju terorizam navedeni su Iran, Sudan i Sirija.

Region

U izvještaju je navedeno da je Srbija na istorijskoj tranzitnoj ruti između Bliskog istoka i zapadne Evrope, odnosno na takozvanoj "balkanskoj ruti" kojom se švercuju oružje, narkotici i ljudi. Navedeno je da je sa Kosova u Irak i Siriju otišlo 315 osoba da se bore na stani Islamske države ili "Al Nusra fronta", od kojih je ubijeno 58.

Makedonske vlasti, konstatovano je u izveštaju, procjenjuju da u toj zemlji i dalje ima članova i simpatizera Islamske države. Stejt department podsjeća da je Makedonija u 2016. godini sprovela tri značajne protivterorističke operacije, od kojih je jedna bila u koordinaciji sa vlastima u Albaniji i na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana