SAD: Imigranti iz BiH pomagali ID

Tanjug
SAD: Imigranti iz BiH pomagali ID

Vašington - Protiv šest imigranata iz Bosne i Hercegovine podignuta je optužnica zbog slanja novca i opreme teroristima, među kojima i borcima ID i Al Kaide u Siriji i Iraku.

Imigranata su iz Misurija, Ilinoisa i Njujorka. Petoro je uhapšeno u SAD i optuženo za pružanje materijalne pomoći teroristima. Šesta osoba je u inostranstvu.

Svih šest članova grupe su Bošnjaci imigranti u SAD iz Bosne i Hercegovine a troje je dobilo američko državljanstvo.

Kako je saopšteno, optuženi imigranti iz BiH su preko posrednika u Turskoj i Saudijskoj Arabiji prebacivali novac pripadnicima ekstremističkih grupa u Siriji, Iraku i drugim zemljama, prenio je Rojters.

Ova grupa je u protekle dvije godine prebacila na hiljade dolara za kupovunu opreme stranim borcima koji su se pridružili terorističkim grupama u Siriji, Iraku i drugim zemljama, kaže se u optužnici.

U optužnici se tvrdi da članovi ove grupe koriste telefone, Fejsbuk i druge društvene mreže za slanje i primanje poruka, upotrebljavajući fiktivna imena i šifrovane riječi, poput "bosanska braća" i "mudžahedini".

Članovi grupe su identifikovani kao Ramiz Zijad Hodžić (40), njegova žena Sedina Unkić Hodžić (35) i Armin Harčević (37) svi iz Misurija, Nihad Rosić (26) iz Njujorka, Mediha Medi Salkičević (34) iz Ilinoisa i Jasmina Ramić (42) iz Ilionisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana