Ружнић: Формирати координационо тијело на нивоу ФБиХ

Срна
Ружнић: Формирати координационо тијело на нивоу ФБиХ

Сарајево - Предсједник Владе Унско-санског кантона /УСК/ Мустафа Ружнић данас је на тематској сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ затражио да се у ФБиХ формира коородинационо тијело које ће управљати мигрантском кризом.

Истакавши да је мигрантска криза највише оптеретила УСК, Ружнић је поручио да се хитно мора донијети стратегија о управљању миграцијама. Он је подсјетио да су први мигранти дочекани у априлу 2018. године, када је кренуо неконтролисан прилив, а да кантоналне власти од тог момента траже да се и други нивои власти укључе у рјешавање овог проблема.

"Велика Кладуша и Ђачки дом у Бихаћу биле су прве локације на којима су се смјестили мигранти. Кулминација долази у октобру када грађани праве протесте с циљем да се заустави прилив миграната", напоменуо је Ружнић.

На подручју Бихаћа, Цазина и Велике Кладуше било је више од 8.000 мигранта који нису имали смјештај, преносе федерални медији.

"Сматрали смо да се сваком кризом може управљати и сачувати достојанство грађана. Тражили смо да се овај проблем не рјешава на начин да се измјести у друго двориште. Од Министарства безбједности БиХ добили смо одговор да стратегије о управљању миграцијама нема и до данас нисмо добили ништа што смо тражили од виших нивоа власти. У четири прихватна центра тражили смо да се успоставе правила понашања, ни то нисмо добили", навео је Ружнић.

Он је закључио се све мора учинити како не би дошло до нових протеста грађана Бихаћа јер ће прољеће, како је оцијенио, изазвати још већи прилив миграната.

Иницијатори тематске сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ о мигрантској кризи Хамдија Абдић и Албин Муслић поручили су да посланици треба да буду јединствени у погледу рјешавања мигрантске кризе, без обзира на политичку опцију којој припадају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана