Ružica Jukić, potpredsjednik VSTS-a: Prijava zbog otkrivanja podataka iz istrage

G. M.
Ružica Jukić, potpredsjednik VSTS-a: Prijava zbog otkrivanja podataka iz istrage

Sarajevo - Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) Ružica Jukić rekla je juče "Glasu Srpske" da će podnijeti prijave Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a i Tužilaštvu FBiH protiv nepoznatih lica iz Suda, Tužilaštva ili Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zbog kršenja Zakona o krivičnom postupku BiH.

Na taj korak se odlučila jer su određenim medijima ustupljeni transkripti presretnutih razgovora i zbog omogućavanja snimanja sudskih ročišta u slučaju koji je pokrenut protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića i još nekim procesima.

- Sud je dozvolio snimanje i prisustvo javnosti na ročištu za određivanje pritvora Radončiću iako to zakon zabranjuje jer je istraga tajni postupak. To pitanje otvoriću i na narednoj sjednici VSTS-a. Ako VSTS niti iko drugi ni poslije toga ne podnesu prijave protiv odgovornih, podnijeću ih ja - kaže Jukićeva.

Dodala je da je javnost smjela da zna samo ko je uhapšen, gdje se nalazi, da će biti održano ročište i da li je predložen pritvor.

- Zanimljivo je da po pravilu samo jedan medij, odnosno portal, uvijek posjeduje taj tajni zakonom zaštićeni materijal - kaže Jukićeva i dodaje da odredbe u zakonu treba da spriječe da putem medija bude formirano javno mnjenje koje unaprijed osuđuje osumnjičenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana