Ружица Јукић: Не браним Тегелтију, већ своју независност у одлучивању

Ж. Д.
Ружица Јукић: Не браним Тегелтију, већ своју независност у одлучивању

Сарајево - Потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Ружица Јукић истакла је да своју независност у одлучивању брани од свих насртаја, као и право на позивање на законске одредбе и њихово тумачење, јер у супротном, како је констатовала, одлучује улица.

Реагујући на изјаве судија Милана Благојевића и Бранка Перића у медијима, Јукићева је у саопштењу за јавност навела да је законом утврђено да су једино дисциплинске комисије овлашћене да одлучују о дисциплинским тужбама, те да она не брани предсједника ВСТС-а Милана Тегелтију већ своју независност у одлучивању.

- Судија Окружног суда Бањалука Благојевић веома често крши Етички кодекс судија на начин да коментарише дисциплинске поступке који су у току, као и судске поступке приликом издвајања мишљења, које треба да остане тајна за јавност - тврди Јукићева, истичући да је важно знати ко су “морални носиоци правосуђа који се готово свакодневно појављују у медијима да држе лекције ВСТС-у”. Она тврди да је раније Благојевић “лишен слободе, а против њега је поднесена и кривична пријава”.

Када је ријеч о судији Бранку Перићу, Јукићева тврди да се он желио додворити шефу Мисије ОЕБС-а Брусу Бертону јер, вјероватно, размишља да би, уколико поново буде принудне управе, могао бити предсједник ВСТС-а, као што је то био на почетку његовог мандата у ВСТС-у.

- Перић је своју тадашњу функцију искористио за своју промоцију на неку вишу судску инстанцу. Остварио је сан да себе и Медџиду Кресо именује у Суд БиХ. Перић је за један дан именовао Кресо два пута, прво за судију Суда БиХ, а онда за неколико сати за предсједника Суда. Након тога је запослио тадашњу супругу у ЈКП “Покоп” просектура Баре, чији је тадашњи директор био пријатељ Медџиде Кресо - тврди Јукићева.

Она је додала да се Перић, након што није прошао на функцију за предсједника Суда БиХ, “поново удружио са Кресо, те да су постали највећи критичари ВСТС-а”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана