Ruski novinari u Gornjoj Maoči i Ošvama: Vijore se zastave Islamske države

Goran Maunaga
Ruski novinari u Gornjoj Maoči i Ošvama: Vijore se zastave Islamske države

Srebrenik, Maglaj - Zastave Islamske države vijore se u vehabijskim zajednicama Gornja Maoča kod Srebrenika i Ošve kod Maglaja, a pripadnici federalne policije ne reaguju na to ni kada ih vide prilikom njihovih rijetkih prolazaka kroz ta sela čiji opasni mještani ne poštuju zakone i ustavni poredak BiH, ali ni postulate Islamske zajednice.

Iako najviši bošnjački zvaničnici tvrde da u BiH nema zastava Islamske države, demantuju ih snimci koje su novinari ruske televizije NTV zabilježili prilikom boravka u tim vehabijskim selima. Oni su u nedjelju u pratnji policije ušli u vehabijske komune.

- Ostali smo iznenađeni da u nekoj državi u Evropi može da postoji takva zajednica koja nije ni u državnom ni u vjerskom sistemu. Zastave Islamske države vijore se na desetak kuća u Gornjoj Maoči, a na nekoliko kuća smo ih vidjeli i u Ošvama. Nije nam jasno kako u nekoj državi može da postoji i nesmetano funkcioniše paradžemat kao paralelni sistem. Upućeni su nam rekli da je to zato što ne postoji politička volja da se to riješi jer su isti finansijeri pripadnika vehabijske zajednice i jedne bošnjačke političke opcije - kaže jedan od članova ruske ekipe i dodaje da su mještani bili neprijateljski raspoloženi prema njima, a da im je jedan od vehabija dobacio da su oni njihovi neprijatelji i da nemaju šta da traže u njihovom selu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH posljednji put su u Gornju Maoču ušli početkom 2015. godine kada je u dva navrata primijećeno da su u tom selu na kućama istaknute zastave Islamske države. Traganje za zastavama završeno je neuspješno, a nikad nije otkriveno ni ko ih je postavio ni ko ih je, pred sam ulazak policije u selo, ekspresno uklonio.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je juče da nema vremena da govori o javnom isticanju zastava Islamske države u paradžematima. On je ranije najavio pravljenje akcionog plana za djelovanje protiv paradžemata, ali ni od toga nije bilo ništa. Mektić je nedavno izjavio da se tema terorizma koristi u dnevnopolitičke svrhe i da u BiH prijetnja od terorizma nije velika.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je izjavio da se u BiH ne vijore zastave Islamske države. Njegova savjetnica za medije Amela Mulavdić juče nije odgovorila na pitanja koja smo uputili niti se javljala na telefon. Isti ishod je bio i kada je riječ o portparolu Tužilaštva BiH Borisu Grubešiću, dok je portparol SIPA Kristina Jozić rekla da je pitanje koje smo postavili stavila u proceduru.

Profesor fakulteta za bezbjednost u Beogradu Zoran Dragišić kaže da treba pojačati borbu protiv svih oblika radikalizama u BiH, a posebno protiv islamskog.

- Činjenica da policija prilikom ranijih racija tamo nije pronašla ni oružje ni zastave, iako su postojale čvrste informacije da se to tamo nalazi, govori da su oni veoma dobro organizovani - kaže Dragišić.

Paradžemati

Predstavnici 22 paradžemata, među kojima su i Gornja Maoča i Ošve, u maju 2016. godine odbili su da potpišu protokol o priključenju Islamskoj zajednici u BiH. Iz Islamske zajednice su tada istakli da institucije treba da preduzmu korake i zaustave rad paradžemata, ali ništa nije preduzeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana