Русија и Кина желе користити националне валуте приликом трговинске размјене

Глас Српске
Русија и Кина желе користити националне валуте приликом трговинске размјене

Москва - Руски предсједник Владимир Путин је изјавио да Русија и Кина планирају користити националне валуте приликом међусобне трговинске размјене.

Путин је у Москви дочекао предсједника Кине Си Ђинпинга, а након састанка је новинарима казао да су разговарали о билатералним односима и глобалним питањима.

Нагласио је да је Кина водећи спољнотрговински партнер Русије, подсјетивши да су прошле године имали рекордну трговинску размјену од 108 милијарди долара.

“Русија и Кина намјеравају развити примјену плаћања у националним валутама. Потписали смо споразум како би додатно проширили употребу рубље и јуана у билатералној трговини и осигурали континуитет у области банкарских услуга у контексту нестабилности на глобалним тржиштима”, казао је Путин.

Истакао је да су Русија и Кина нагласили посебан значај очувања постојећих споразума о разоружању и неширењу оружја.

Путин је изјавио да Русија и Кина такође подузимају напоре како би се мирним путем ријешила криза у Сирији и стабилизовала актуелна ситуација у Венецуели.

Предсједник Кине је са своје стране изразио задовољство због продубљивања сарадње двију земаља на свим пољима.

“Остварили смо историјски рекорд тако што смо трговинску размјену повећали на 100 милијарди долара. Такође, расту квалитет и темпо наше сарадње. Успјешно се имплементирају велики стратешки пројекти у областима као што су енергетика, инвестиције, свемирска индустрија и авијација”, казао је Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана