Rusija čvrsto uz Srpsku, Putin pozvan u Banjaluku

Marijana Miljić
Rusija čvrsto uz Srpsku, Putin pozvan u Banjaluku

Sankt Peterburg - Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je u petak u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sagovornici su se saglasili da je saradnja Srpske i Rusije izuzetna i da će biti nastavljena.

- Dosadašnju saradnju ocijenili smo veoma uspješnom, a razgovarali smo i o novim projektima u sferi ekonomije. Oni se prije svega odnose na rekonstrukciju dvije termoelektrane u RS i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite RS -  rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Na stolu su se našle i političke teme, a Putin je još jednom podvukao da je Rusija čvrsto uz Dejtonski sporazum.

- Rusija na najbolji mogući način razumije taj međunarodni sporazum onako kako je on napisan, a ne onako kako ga tumače zapadni mešetari koji pokušavaju da skrnave RS i njen kapacitet, o čemu sam informisao Putina. Putin poštuje sve narode BiH i Dejtonski sporazum i zalaže se za stabilnost i mir u BiH - rekao je Dodik.

Naglasio je da je radostan što je Putin u veoma zgusnutom rasporedu Međunarodnog ekonomskog foruma, čiji je pokrovitelj, i prisustvu važnih državnika i lidera zemalja širom svijeta našao prostor da razgovara sa njim.

- Time je pokazao posvećenost Srpskoj i poštivanju njenog naroda - rekao je Dodik.

On je iskoristio priliku da Putina pozove da posjeti Banjaluku, a kao mogući povod za posjetu naznačeno je otvaranje rusko-srpskog pravoslavnog centra koji će biti podignut zajedničkim snagama.

- Predočio sam mu projekat rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci i ponovio mu još jednom želju da posjeti Banjaluku - istakao je Dodik i izrazio uvjerenje da će neko od najviših ruskih zvaničnika na ljeto ili u ranu jesen doći u Banjaluku na postavljanje kamena temeljca za izgradnju srpsko-ruskog pravoslavnog centra.

Dodik je ocijenio da RS ima prijatelja u Rusiji i njenom predsjedniku s kojim se u kontinuitetu godišnje sastaje barem dva puta.

- Srpska će ostati trajno zahvalna Rusiji i ruskom predsjedniku na vetu u Savjetu bezbjednosti UN kojim je spriječen sramni pokušaj Velike Britanije da okarakteriše Srbe kao genocidne u prošlom vijeku. Zahvalan sam Rusiji i što u Savjetu bezbjednosti prezentuje izvještaj RS o stanju u BiH pored izvještaja koji svakih šest mjeseci podnosi visoki predstavnik Valentin Incko, koji kontinuirano negativno ocjenjuje Srpsku i pokušava je okriviti za sve. Rusija se ne odnosi navijački, kako žele da je prikažu. Ona ima ujednačen stav i ona je za poštivanje međunarodnog prava, za razliku od Incka koji to pravo krši i koji bi zbog toga trebalo da odgovara - rekao je Dodik i dodao da Srpska treba da bude zahvalna Rusiji i na investicijama koje imaju veliki uticaj na stabilnost ekonomije, kao što je ulaganje u naftnu industriju.

Predsjednik RS boravi u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu, gdje se sastao i sa drugim ruskim zvaničnicima i privrednicima. Dodik je poslije sastanka sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom rekao da je razgovor bio kvalitetan, da su konstatovali napredak u saradnji i da će razgovori biti nastavljeni, te izrazili zadovoljstvo što su nedavno u ovom ruskom gradu održani Dani RS.

- Vlasti Sankt Peterburga su zadovoljne tom prezentacijom i možemo reći da je ona bila uspješna - rekao je Dodik.

On je podsjetio da će Srpska otvoriti u Sankt Peterburgu predstavništvo, a da je sa Poltavčenkom dogovorio da otvori i trgovinsko predstavništvo, koje će biti veliki iskorak u saradnji sa najrazvijenijom ruskom oblasti sa 12 miliona stanovnika.

- Ideja je da Sankt Peterburg obezbijedi prostor, a to bi bilo mjesto gdje bi naši privrednici mogli da prezentuju svoj asortiman i predstave svoje mogućnosti u pogledu potreba koje ima Sankt Peterburg. Ovaj grad ima izražene potrebe i mogućnosti da uzima robu iz RS - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da je sa Poltavčenkom ponovo razmotrio mogućnost da kapaciteti za servisiranje ruskih helikoptera, koji su bili smješteni u Ukrajini, budu premješteni u bijeljinski “Orao” i da to postane regionalni centar za remont.

- Sa Srbijom razgovaramo da vlasnički uđe u “Orao” da bismo obezbijedili kontinuitet, jer je to specifična proizvodnja i bez unaprijed osiguranih poslova je nemoguće ići na tržište. To je posebno teško ako imamo u vidu da su ranije međunarodne snage devastirale i devalvirale “Orao” - dodao je Dodik.

Jedna od tema bilo je i uspostavljanje saradnje u oblasti farmacije, odnosno da lijekovi iz Rusije stižu u RS.

- Lijekovi su ovdje proizvedeni po najvišim standardima i u prosjeku su 25 odsto jeftiniji nego oni koje Srpska nabavlja iz zapadne Evrope. Problem je što u BiH do sada nije bilo moguće obezbijediti da na pozitivnu listu budu stavljeni i lijekovi iz Rusije - istakao je Dodik i dodao da će biti razmotrena i nabavka vakcina iz Rusije jer su mnogi stanovnici RS skeptični prema onima koje dolaze sa zapada.

Dodik je rekao da je pozvao Poltavčenka da dođe u Srpsku i dodao da je on najavio da će polovinom septembra pokušati da dođe u Banjaluku. Poltavčenko je kazao da su određene prostorije u Sankt Peterburgu za trgovinsko predstavništvo RS i izrazio nadu da će ono uskoro biti otvoreno.

- Naši susreti na Ekonomskom forumu već su postali tradicionalni. Odnosi između Sankt Peterburga i RS imaju dobru dinamiku, a važno je što prijateljstvo počinje da se pretvara u konkretna djela - istakao je Poltavčenko.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu okupio je gotovo 20.000 učesnika iz više od 100 zemalja.

Mediji i nevladin sektor

Milorad Dodik je pozvao ruske medije da pojačaju svoj uticaj u BiH koji je do sada bio zanemarljiv.

- Trebalo bi da to učine, kao što su to uradili i neki drugi. Treba otvoriti rusku informativnu kuću koja bi na lokalnom jeziku pokrivala regiju, kao što rade neki drugi koji su odavno prisutni i niko više ne smatra da je to problem - kaže Dodik.

On je najavio da će u RS biti uveden stroži nadzor nad djelovanjem nevladinih organizacija i da će one biti obavezane da se registruju kod institucija i objavljuju finansijske izvještaje. Dodik je rekao da SAD i Velika Britanija pokušavaju uticati na stanje u BiH i da su obezbijedili 12 miliona dolara kao podršku medijima.

Čubrilović

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović prisustvovaće u nedjelju proslavi Dana grada Sankt Peterburga.

Predsjednik Skupštine Sankt Peterburga Vjačeslav Makarov naveo je u pozivu Čubriloviću da Peterburžani imaju ogromno i iskreno poštovanje prema bratskom srpskom narodu koji je tokom istorije bio odani prijatelj Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana