Русија чврсто уз Српску, Путин позван у Бањалуку

Маријана Миљић
Русија чврсто уз Српску, Путин позван у Бањалуку

Санкт Петербург - Предсједник РС Милорад Додик разговарао је у петак у Санкт Петербургу са предсједником Русије Владимиром Путином, а саговорници су се сагласили да је сарадња Српске и Русије изузетна и да ће бити настављена.

- Досадашњу сарадњу оцијенили смо веома успјешном, а разговарали смо и о новим пројектима у сфери економије. Они се прије свега односе на реконструкцију двије термоелектране у РС и помоћи у набавци хеликоптера за потребе Цивилне заштите РС -  рекао је Додик за “Глас Српске”.

На столу су се нашле и политичке теме, а Путин је још једном подвукао да је Русија чврсто уз Дејтонски споразум.

- Русија на најбољи могући начин разумије тај међународни споразум онако како је он написан, а не онако како га тумаче западни мешетари који покушавају да скрнаве РС и њен капацитет, о чему сам информисао Путина. Путин поштује све народе БиХ и Дејтонски споразум и залаже се за стабилност и мир у БиХ - рекао је Додик.

Нагласио је да је радостан што је Путин у веома згуснутом распореду Међународног економског форума, чији је покровитељ, и присуству важних државника и лидера земаља широм свијета нашао простор да разговара са њим.

- Тиме је показао посвећеност Српској и поштивању њеног народа - рекао је Додик.

Он је искористио прилику да Путина позове да посјети Бањалуку, а као могући повод за посјету назначено је отварање руско-српског православног центра који ће бити подигнут заједничким снагама.

- Предочио сам му пројекат руско-српског православног центра у Бањалуци и поновио му још једном жељу да посјети Бањалуку - истакао је Додик и изразио увјерење да ће неко од највиших руских званичника на љето или у рану јесен доћи у Бањалуку на постављање камена темељца за изградњу српско-руског православног центра.

Додик је оцијенио да РС има пријатеља у Русији и њеном предсједнику с којим се у континуитету годишње састаје барем два пута.

- Српска ће остати трајно захвална Русији и руском предсједнику на вету у Савјету безбједности УН којим је спријечен срамни покушај Велике Британије да окарактерише Србе као геноцидне у прошлом вијеку. Захвалан сам Русији и што у Савјету безбједности презентује извјештај РС о стању у БиХ поред извјештаја који сваких шест мјесеци подноси високи представник Валентин Инцко, који континуирано негативно оцјењује Српску и покушава је окривити за све. Русија се не односи навијачки, како желе да је прикажу. Она има уједначен став и она је за поштивање међународног права, за разлику од Инцка који то право крши и који би због тога требало да одговара - рекао је Додик и додао да Српска треба да буде захвална Русији и на инвестицијама које имају велики утицај на стабилност економије, као што је улагање у нафтну индустрију.

Предсједник РС борави у вишедневној посјети Санкт Петербургу, гдје се састао и са другим руским званичницима и привредницима. Додик је послије састанка са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком рекао да је разговор био квалитетан, да су констатовали напредак у сарадњи и да ће разговори бити настављени, те изразили задовољство што су недавно у овом руском граду одржани Дани РС.

- Власти Санкт Петербурга су задовољне том презентацијом и можемо рећи да је она била успјешна - рекао је Додик.

Он је подсјетио да ће Српска отворити у Санкт Петербургу представништво, а да је са Полтавченком договорио да отвори и трговинско представништво, које ће бити велики искорак у сарадњи са најразвијенијом руском области са 12 милиона становника.

- Идеја је да Санкт Петербург обезбиједи простор, а то би било мјесто гдје би наши привредници могли да презентују свој асортиман и представе своје могућности у погледу потреба које има Санкт Петербург. Овај град има изражене потребе и могућности да узима робу из РС - рекао је Додик.

Предсједник РС је рекао да је са Полтавченком поново размотрио могућност да капацитети за сервисирање руских хеликоптера, који су били смјештени у Украјини, буду премјештени у бијељински “Орао” и да то постане регионални центар за ремонт.

- Са Србијом разговарамо да власнички уђе у “Орао” да бисмо обезбиједили континуитет, јер је то специфична производња и без унапријед осигураних послова је немогуће ићи на тржиште. То је посебно тешко ако имамо у виду да су раније међународне снаге девастирале и девалвирале “Орао” - додао је Додик.

Једна од тема било је и успостављање сарадње у области фармације, односно да лијекови из Русије стижу у РС.

- Лијекови су овдје произведени по највишим стандардима и у просјеку су 25 одсто јефтинији него они које Српска набавља из западне Европе. Проблем је што у БиХ до сада није било могуће обезбиједити да на позитивну листу буду стављени и лијекови из Русије - истакао је Додик и додао да ће бити размотрена и набавка вакцина из Русије јер су многи становници РС скептични према онима које долазе са запада.

Додик је рекао да је позвао Полтавченка да дође у Српску и додао да је он најавио да ће половином септембра покушати да дође у Бањалуку. Полтавченко је казао да су одређене просторије у Санкт Петербургу за трговинско представништво РС и изразио наду да ће оно ускоро бити отворено.

- Наши сусрети на Економском форуму већ су постали традиционални. Односи између Санкт Петербурга и РС имају добру динамику, а важно је што пријатељство почиње да се претвара у конкретна дјела - истакао је Полтавченко.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу окупио је готово 20.000 учесника из више од 100 земаља.

Медији и невладин сектор

Милорад Додик је позвао руске медије да појачају свој утицај у БиХ који је до сада био занемарљив.

- Требало би да то учине, као што су то урадили и неки други. Треба отворити руску информативну кућу која би на локалном језику покривала регију, као што раде неки други који су одавно присутни и нико више не сматра да је то проблем - каже Додик.

Он је најавио да ће у РС бити уведен строжи надзор над дјеловањем невладиних организација и да ће оне бити обавезане да се региструју код институција и објављују финансијске извјештаје. Додик је рекао да САД и Велика Британија покушавају утицати на стање у БиХ и да су обезбиједили 12 милиона долара као подршку медијима.

Чубриловић

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић присуствоваће у недјељу прослави Дана града Санкт Петербурга.

Предсједник Скупштине Санкт Петербурга Вјачеслав Макаров навео је у позиву Чубриловићу да Петербуржани имају огромно и искрено поштовање према братском српском народу који је током историје био одани пријатељ Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана