Русија чврсто уз Дејтон и против демонизације Српске

В. Кулага, Ж. Домазет
Русија чврсто уз Дејтон и против демонизације Српске

Бањалука, Сарајево - Русија се чврсто залаже за поштовање Дејтонског мировног споразума и против је покушаја да он буде ревидиран, те се противи демонизацији Републике Српске, а странци треба да оду из БиХ и да будућност земље оставе у рукама домаћих власти.

То су кључне поруке које је министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров пренио званичницима БиХ и Српске у петак током посјете Сарајеву и Бањалуци.

- Русија се бори за очување основних принципа Дејтона. Било које реформе су могуће само уз договор два ентитета и три народа. БиХ треба ослободити од спољне управе како би могла бити нормална и суверена држава која сама доноси одлуке - поручио је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Републике

Пријатељство и братске везе

Лавров је казао да је видљиво да се предсједник РС залаже за поштовање Дејтона и његово очување, уз оцјену да се његов и Додиков став подударају и у вези са другим питањима која су актуелна на Балкану.

Лавров и Додик су на састанку размијенили мишљења у вези са актуелном ситуацијом у БиХ и Српској, а неизбјежна тема била је економска и пријатељска сарадња Српске са руским регионима, али и цијелом Русијом.

- Разговарали смо о развоју односа између Русије и БиХ, који се односи на Српску, а залажем се да се развијају односи у свим областима, економским, трговинским, инвестиционим, хуманитарним - рекао је Лавров.

Додао је да што прије треба да буде ријешено питање извоза млијека и меса у Русију.

- Захвални смо руководству РС за сталну подршку пословању руских компанија - рекао је Лавров.

Предсједник Српске је нагласио да је Српска веома захвална Русији за принципијелан став у погледу афирмације Дејтонског споразума, нагласивши да је Русија своје пријатељство и приврженост Српској показала прије неколико година у Савјету безбједности УН када је уложила вето на резолуцију која је српски народ означила геноцидним.

- Захваљујем Русији у име Српске и српског народа. То ће остати вјечно уписано као доказ пријатељства. Русија је за нас пријатељ и желимо да развијамо односе на свим питањима. Српска није дозволила БиХ да уведе санкције тој земљи јер би то угрозило наше интересе - нагласио је Додик и одбацио спекулације о лошем утицају Русије на БиХ и Балкан.

Обилазак храма

Додик и Лавров су прије састанка обишли темељ будућег српско-руског храма и духовно-културног центра у Бањалуци, а шеф руске дипломатије је изразио захвалност руководству РС за реализацију тог пројекта који ће, како је рекао, постати један од основних дијелова будуће сарадње између Руске Федерације и РС.

- Знамо да српски народ чува сјећање на посљедњег руског императора, који је подржао Србе у тренутку када су доспјели лицем у лице са јако опасним и моћним непријатељем - рекао је Лавров додавши да су у тешким годинама Првог свјетског рата Руси и Срби били браћа по оружју.

Много Срба, каже, који су живјели на територији окупиране БиХ било је насилно регрутовано у редове аустроугарске војске, да би након тога добровољно прешли на руску страну, припојили се добровољном словенском друштву за ослобођење и заједно се борили против непријатеља. Није, додаје Лавров, случајно да су баш српски ветерани Првог свјетског рата прије неког времена покренули иницијативу за изградњу храма у знак сјећања на посљедњег руског императора Николаја Другог Романова.

- Посљедњих 100 година на нашим народима било је јако пуно искушења, али она нису потиснула ни у Русима, ни у Србима дубоко поштовање према нашој заједничкој историји. Нису избрисали из памћења све што смо памтили о несебичности, јунаштву, љубави према отаџбини коју су имали наши преци - истакао је Лавров те захвалио свим грађанима који су дошли пред будућу светињу.

Лавров је са Додиком и епископом бањалучким Јефремом открио плочу која ће бити постављена на зиду руско-српског храма када буде изграђен.

На плочи је исклесано: “Искрено пријатељство и братска љубав српског и руског народа саздани су у овом величанственом храму посвећеном светој царској породици Романових. Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров”.

Епископ бањалучки Јефрем истакао је да ће српско-руски храм и духовно-културни центар имати велику духовну и културну мисију у животу Бањалуке, али и српског народа у садашњем и будућем времену.

- Његовом изградњом испуњава се завјет предака - рекао је епископ бањалучки.

Поруке из Сарајева

Руски шеф дипломатије допутовао је у званичну посјету БиХ у ноћи између четвртка и петка, а иако је било предвиђено да га на сарајевском аеродрому дочека министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, до тога није дошло јер је Лавров због касног доласка инсистирао да не буде тог дочека.

На аеродрому су га дочекали руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов и запослени у кабинету министра иностраних послова БиХ.

Лавров се прије доласка у Бањалуку састао са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву. Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић је послије састанка истакао да се Лавров заложио за досљедно спровођење Дејтонског споразума те цјеловитост БиХ.

- Кључна порука је да је Русија веома заинтересована да помогне у БиХ, гдје год ми мислимо да они могу да помогну - рекао је Иванић и додао да Руси немају намјеру да се намећу, али да желе помоћи.

Иванић је истакао да на састанку није било ријечи о америчком стављању на црну листу политичара из Српске, али да је разговарано и о забрани уласка руском писцу Захару Прилепину у БиХ и да је наглашено да ће о тим питањима бити ријечи у оквиру безбједносних организација.

- Више је него јасан принципијелан став који Русија износи, она је чак понудила да током посјете руског министра буде одржан састанак четири стране - Турске, Русије, БиХ и Србије. Из неког разлога предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић није био за то и зато до тог састанка није дошло - рекао је Иванић.

Изетбеговић је казао да није био за одржавање такве квадрилатерале, осим да је добро припремљена.

- Дакле, да унапријед има закључке, циљ би тада био оправдан. Међутим, све друго неприпремљено би отворило спекулације о координираном присуству Русије и Турске, што нама у БиХ не треба - рекао је Изетбеговић.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је за “Глас Српске” да је Лавров показао да жели бити пријатељ БиХ и да помогне да се БиХ трансформише на свом европском путу те изнутра ојача уважавајући њену унутрашњу организацију.

Лавров је послије састанка са Црнатком поручио да Русија полази од тога да нема алтернативе Дејтону и да поштује уставну надлежност два ентитета и три конститутивна народа у БиХ, те да подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ. Нагласио је да је Русија заинтересована за развој сарадње, да је робна размјена у сталном порасту, те да се та тенденција повећава захваљујући порасту извоза.

Црнадак је истакао да се позиција БиХ неће мијењати код оних ствари које су од великог значаја за Русију, као што је питање санкција према Русији, питање Косова и НАТО-а.

Црнадак и Лавров су потписали план консултација за 2019. и 2020. годину, односно план сарадње два министарства којим су дефинисане заједничке активности у овом периоду.

Након Сарајева, Лавров је посјетио Источно Сарајево, гдје је ручао са делегацијом и домаћином.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана