Rožanj dva rata, dva zgarišta

Vaso Antić
Rožanj dva rata, dva zgarišta

ŠAMAC - Jedino srpsko selo Rožanj u opštini Sapna, Federacija BiH, više ne postoji. Sve kuće, u kojima je živjelo 130 porodica popaljene su i porušene.

U Drugom svjetskom ratu u Rožanju je ubijeno 108, a u posljednjem, Otaybinskom, 15 mještana. Rožanj danas izgleda avetinjski.

Priču o Rožanju ispričao nam je protojerej Zoran Ilić. Službu u crkvi služi u Gornjoj Slatini, ali kad god ima slobodnog vremena, dođe u rodno selo. Njegovi roditelji doživjeli su sudbinu svojih komšija, izbjegli su u Martince u Srbiji i tamo naprečac pomrli od tuge za selom i djecom.

- Rožanj je preživio dva stradanja u dva rata. Prvo u Drugom svjetskom, kada je zloglasni Jure Francetić i njegova Crna legija upao u selo, ubijao i palio srpske kuće. Samo u kući Neđe Mićića zatvorio je i žive zapalio 47 Srba. Gnusno su ubijena još sedmorica mještana - kaže sveštenik Zoran Ilić.

I Turci su, pojašnjava sveštenik, u Rožanju činili zulum.

- Imali smo u selu srednjovjekovnu crkvu koja je građena kada i Lovnica u Šekovićima. Turci su je srušili i nikada je više nisu dali obnoviti. Tada su ubili tri srpska monaha, koji su sahranjeni u temeljima crkve čiji su grob pronašla djeca - rekao je otac Zoran, koji je pokrenuo akciju obnove crkve u selu.

On smatra da je to dužnost svakog mještanina, "kako bi svi mučenici sela u miru Božjem počivali na onom svijetu".

- Podignimo temelje srednjovjekovne crkve na "Crkvištu", crkvu od kamena, gdje bismo dostojno prenijeli i sahranili ono malo kostiju mučenika što se nalaze pod ruševinama. Tu bismo se sakupljali bar dva puta godišnje za rožanjsku molitvu, a nadamo se da će se bar jedan dio sela vratiti svojim kućama - rekao je sveštenik Ilić.

U Rožanj vratile su se samo dvije porodice, Ristići i Nićići. Ostali su rasuti po bijelom svijetu. Neki od njih, s vremena na rijeme, obiđu zgarišta.

 Rasuli se po bijelom svijetu

Mještani sela Rožanj su poslije ovog, posljednjeg rata protjerani. Jedni su utočište pronašli u Šidu, Mitrovici, kao i u selima Srbije Bačince, Karakaj, Martince. Veći broj mještana Rožnja otišao je u inostranstvo. Danas je opština Sapna etnički potpuno čista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana