Рожањ два рата, два згаришта

Васо Aнтић
Рожањ два рата, два згаришта

ШAМAЦ - Једино српско село Рожањ у општини Сапна, Федерација БиХ, више не постоји. Све куће, у којима је живјело 130 породица попаљене су и порушене.

У Другом свјетском рату у Рожању је убијено 108, а у посљедњем, Отаyбинском, 15 мјештана. Рожањ данас изгледа аветињски.

Причу о Рожању испричао нам је протојереј Зоран Илић. Службу у цркви служи у Горњој Слатини, али кад год има слободног времена, дође у родно село. Његови родитељи доживјели су судбину својих комшија, избјегли су у Мартинце у Србији и тамо напречац помрли од туге за селом и дјецом.

- Рожањ је преживио два страдања у два рата. Прво у Другом свјетском, када је злогласни Јуре Францетић и његова Црна легија упао у село, убијао и палио српске куће. Само у кући Неђе Мићића затворио је и живе запалио 47 Срба. Гнусно су убијена још седморица мјештана - каже свештеник Зоран Илић.

И Турци су, појашњава свештеник, у Рожању чинили зулум.

- Имали смо у селу средњовјековну цркву која је грађена када и Ловница у Шековићима. Турци су је срушили и никада је више нису дали обновити. Тада су убили три српска монаха, који су сахрањени у темељима цркве чији су гроб пронашла дјеца - рекао је отац Зоран, који је покренуо акцију обнове цркве у селу.

Он сматра да је то дужност сваког мјештанина, "како би сви мученици села у миру Божјем почивали на оном свијету".

- Подигнимо темеље средњовјековне цркве на "Црквишту", цркву од камена, гдје бисмо достојно пренијели и сахранили оно мало костију мученика што се налазе под рушевинама. Ту бисмо се сакупљали бар два пута годишње за рожањску молитву, а надамо се да ће се бар један дио села вратити својим кућама - рекао је свештеник Илић.

У Рожањ вратиле су се само двије породице, Ристићи и Нићићи. Остали су расути по бијелом свијету. Неки од њих, с времена на ријеме, обиђу згаришта.

 Расули се по бијелом свијету

Мјештани села Рожањ су послије овог, посљедњег рата протјерани. Једни су уточиште пронашли у Шиду, Митровици, као и у селима Србије Бачинце, Каракај, Мартинце. Већи број мјештана Рожња отишао је у иностранство. Данас је општина Сапна етнички потпуно чиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана